HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Arvoden för miljoner

Uppsala Region Aros-Gävles förtroendevalda tog ut drygt två miljoner kronor i arvoden ifjol. Kommunföreningarnas styrelser fick arvoden på sammanlagt 1,8 miljoner och regionstyrelsens arvoden låg på 252 000 kronor. Arvodena kommer från medlemmarnas avgifter och är ersättning för bland annat sammanträden, resor och förlorad arbetsinkomst.
Foto: Monika Steczkó
Drygt två miljoner kronor gick ifjol till arvoden för de förtroendevalda i region Aros-Gävle.

Att föreningarna tar ut miljoner i arvoden tyder på att föreningarnas förtroendevalda är aktiva. De har många styrelsemöten, de förbereder inför hyresförhandlingarna, träffas i de små förhandlingsdelegationerna och planerar verksamhet bland annat.

Men i vissa föreningar leder inte planerandet alla gånger till aktiviteter för fler än styrelserna. Det ser man om man jämför vad som gått till arvoden och vad som gått till alla kostnader.

Läs ocksåHyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsenThea Thanprasit, halvkroppasbild, sitter med jeans framför sig på bordet, på återbruksverkstaden.

I Uppsalaföreningen gick ifjol 72 procent av föreningens pengar till arvoden. Totalt fick föreningen 133 000 kronor över, pengar som alltså inte utnyttjades.

Ordförande i Uppsala-Knivstaföreningen, Jens Nilsson, är självkritisk när Hem & Hyra ber om en kommentar till fjolårets utfall:

– Vi skulle kunna göra mer, göra saker istället för att bara träffas. Att det blev mycket pengar över i fjol beror bland annat på att jag var sjukskriven större delen av året och inte kunde de göra saker som jag hade ansvar för.

Läs ocksåEn sjungande regionordförande med stort hundintresse

Uppsala-Knivstaföreningen har 9 000 medlemmar och de elva styrelsemedlemmarna ska stötta 60 lokala hyresgästföreningar.

Annons

– Vi är en stor förening och när vi träffar de lokala hyresgästföreningarna får vi arvode för det. Vi har också bostadspolitiska grupper och en grupp som svarar på remisser och när de sammanträder ska alla ha arvoden. Men vi skulle kunna göra mer och det ska vi också! avslutar Jens Nilsson.

Det är regionstyrelsen som ger kommunföreningarna de ekonomiska ramarna. Går föreningen med underskott täcker region det och använder föreningen inte alla sina pengar går de tillbaka till regionen. Föreningarna kan alltså inte spara pengar till kommande år.

Läs ocksåDefinitivt stopp för ombildningar i GöteborgAlina Kato är besviken över att hon inte får ombilda hyresrätten hon bor i i Tynnered till en bostadsrätt. Ylva Ljung är däremot mycket nöjd med att ombildningar nu stoppas i Haga, där hon bor.

Regionstyrelsen håller löpande kontroll på föreningarnas budgetar och tar direkt kontakt med dem som riskerar att få ett minus större än 10 000 kronor. Då krävs att en åtgärdsplan tas fram tillsammans med regionstyrelsens arbetsutskott.

– Vi har haft kontakt med flera föreningar i fjol, vi har talat med dem per telefon eller besökt dem. På sina håll har det varit turbulent och då blir det många möten och därmed höga arvoden, säger regionstyrelsens ordförande Torbjörn Rönnkvist.

Torbjörn Rönnkvist påpekar att en liten och en stor förening ofta har lika många styrelseledamöter och följer samma regler för möten och förberedelser inför hyresförhandlingar. Men regionstyrelsen följer alltså verksamheten över året. Man har ordförandeträffar och påminner om att det kan vara okey att kostnaderna drar iväg men att det måste gynna medlemsnyttan:

– Vi har alltid ögonen på de föreningar där det inte sker något. Det ska inte vara så att det är mycket arvoden och liten aktivitet och det ska inte vara så att det blir för mycket pengar över, vissa föreningar kan vara försiktiga i överkant och då påpekar vi så klart det.

Annons

Torbjörn Rönnkvist själv har 59 000 kronor per år i fast arvode. Till det kommer mötesarvoden. I fjol tog regionstyrelsens 14 ledamöter ut 252 000 kronor inklusive sociala avgifter i arvoden och ersättningar.

Är du nöjd med ditt eget arvode?

– Det är riksförbundet som ser över våra arvoden, de skiljer sig en hel del mellan regionerna, men ja jag är mycket nöjd.

Det utgår inget arvode för arbetet i en lokal hyresförening.

Fakta: Arvoden 2016

Enköping                                  124 677 kr – 72 procent
Norrtälje                                        90 397 kr – 66 procent
Håbo                                            51 231 kr – 79 procent
Östhammar                                   35 986 kr – 83 procent
Tierp                                            93 481 kr – 76 procent
Uppsala-Knivsta                          243 306 kr – 72 procent

Arboga-Kungsör                        80 076 kr – 82 procent
Kolbäcksdalen                               30 893 kr – 39 procent
Skinnskatteberg                         25 239 kr – 79 procent
Köping                                           51 604 kr – 38 procent
Sala-Heby                                 108 759 kr – 70 procent
Fagersta-Norberg                          60 187 kr – 71 procent
Västerås                                    145 443 kr – 55 procent

Bollnäs-Ovanåker                         96 064 kr – 80 procent
Hofors                                         50 849 kr – 77 procent
Hudiksvall-Nordanstig                   99 480 kr – 65 procent
Ljusdal                                        59 905 kr – 70 procent
Sandviken                                     71 451 kr – 71 procent
Söderhamn                                 43 681 kr – 71 procent
Gävle-Ockelbo-Älvkarleby           228 948 kr – 69 procent

 

Arvoden i kronor för de förtroendevalda i kommunföreningarna i Aros-Gävle i fjol.

Procent av budgeten som gått till arvoden.

Hallstahammar och Surahammar bildar Kolbäcksdalen.

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Fastighetskung stäms på 300 000 för tvivelaktiga aktieaffärer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.