Annons

Askersundsbostäder vill höja hyrorna

Askersund Askersundsbostäder vill höja hyrorna med 1 procent till nästa år. Hyresgästföreningen tror att höjningen kommer att bli lägre.
Foto: Stocksnap
Askersundsbostäder vill höja hyrorna med 1 procent.

Om höjningen på en procent som Askersundsbostäder begär går igenom, innebär det en ökning med 70 kronor i månaden för den som i dag har en hyra på 7000 kronor.

Men först ska yrkandet förhandlas med Hyresgästföreningen. Föreningen tror att höjningen blir lägre och hänvisar till att höjningarna de senaste fyra åren hamnat under en procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I ett pressmeddelande skriver de att det finns ”goda chanser till att det blir ett femte år med höjning under en procent. Förra året blev resultatet av hyresförhandlingen 0,85 procent och året innan 0,65 procent.

Annons

– Det är ungefär samma läge i år som det har varit de senaste åren så är det är väl rimligt att anta att hyreshöjningen kommer att hamna på ungefär samma nivå, säger Hyresgästföreningens förhandlare Jonas Gabrielsson i Örebro. Det finns naturligtvis kostnadsökningar på driftsidan men det vägs upp av den låga räntenivån.

Nu ska parterna förhandla hyrorna.Det kommer att föras diskussioner om underhåll och boendekvalitet. Samtidigt ska förhandlingarna enligt Hyresgästföreningen tillgodose att bostadsbolagen har resurser att utveckla sina bostadsområden och tillskapa nya lägenheter.

Läs ocksåDe förhandlar grannarnas hyror

– Det är många bedömningar som ska göras. Vi vill naturligtvis ha en låg hyresökning i år men även kommande år. Det är också viktigt att hyresgästerna får bra underhåll och god kvalitet i sitt boende. Samtidigt är det glädjande att Askersundsbostäder trots stora åtagande mot hyresgästerna kan komma med ett rimligt krav inför årets förhandling, avslutar Hyresgästföreningens förhandlare Jonas Gabrielsson.

Annons

Hem & Hyra har utan att lyckats försökt att nå Askersundsbostäders vd.

Läs också Chocksiffrorna: 40 procent högre hyra på tio år Klart med nya hyror i Älvkarleby Hyreshöjningen den dubbla jämfört med i fjol Höjda hyror hos Victoria Park i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.