HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Avtal sätter stopp för miljonlöner till Hyresgästföreningens värvare

Nyheter Nu är det slut med miljonlöner för de duktigaste värvarna inom Hyresgästföreningen. Samtidigt får alla värvare en garanterad minimilön. Det är innebörden i en ny överenskommelse.
Foto: Kristian Pohl / Petra Martinsson / Montage
Förbundschef Jonas Nygren är nöjd med det nya avtalet. Fackförbundet Handels representant Mats Panther är mer skeptisk.

Hyresgästföreningens avtal med värvarna har länge varit ifrågasatt. Lönen är helt baserad på hur många nya medlemmar man lyckas värva, vilket gjort att personalomsättningen varit hög. Men det finns värvare som lärt sig hur hyresgäster ska övertygas om att gå med i Hyresgästföreningen. De har tjänat stora pengar.

De högst betalda värvarna har en årslön närmare 1,4 miljoner kronor, enligt en granskning i tidningen Aftonbladet tidigare i år. Det kan jämföras med förbundsordförande Marie Linder och förbundschefen Jonas Nygren som båda har årslöner på närmare 1,4 miljoner kronor.

Läs ocksåKraftig kritik mot coliving-företag: "De experimenterar med folk"

Utöver de höga lönerna har föreningen enligt granskningen även lagt miljonbelopp på bonusar i form av bjudresor till stjärnvärvarna. Nio resor till bland annat Neapel, Lissabon och Berlin har landat på över 2,6 miljoner kronor. Under en resa till Dublin ska man ha bjudit på whiskyprovning för medlemmarnas pengar – ett brott mot Hyresgästföreningens alkoholpolicy. Dessa resor avslutades under slutet av 2017.

Nu är det även slut med de höga värvarlönerna. Enligt en överenskommelse som träffats ska samtliga värvare få en garanterad grundlön på drygt 21 000 kronor i månaden. I den summan ingår att göra 10 så kallade behållarsamtal till befintliga medlemmar. Samtidigt införs ett lönetak på knappt 63 700 kronor i månaden.

Det får den värvare som lyckas övertyga minst 130 hushåll om att gå med i Hyresgästföreningen. Förbundschef Jonas Nygren betraktar avtalet som en bra kompromiss. Han hoppas att garantilönen ska ge lägre personalomsättning i värvarkåren och tror att arbetsgivaren kommer att ha lättare att styra i vilka bostadsområden värvarna ska arbeta med att knacka dörr.

Läs ocksåSovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

– För den som är en duktig säljare ges chans till en god lön, men ingen miljonlön. En del värvare kommer att få en lönesänkning men i gengäld ökad trygghet, säger Jonas Nygren.

Fackförbundet Handels representant Mats Panther är kluven. Han ser fördelar med att det finns en tryggad garantilön, men menar att de flesta av Hyresgästföreningens omkring 80 värvare kommer att få en lönesänkning. En annan nackdel med det nya avtalet är att vid nyrekrytering med inbetalningsavi ges enbart hälften av de 490 kronor som värvaren får för varje ny medlem.

Om autogiro ansluts inom max tre månader får värvaren de resterande 245 kronorna. Förklaringen sägs vara att fler hyresgäster avstår från att ta steget att bli medlem när det kommer hem en avi på omkring 250 kronor, för tre månaders medlemskap, än om avgiften dras månatligt via autogiro.

Läs ocksåNu kan Yasmine pusta ut – Högsta domstolen prövar inte hyresvärdens stämning

– Det innebär ett merarbete för oss och en klar försämring för alla värvare. Exempelvis kan det vara svårt att övertyga äldre personer om att ansluta till autogiro, säger Mats Panther.

Läs också Regeringen kartlägger hotellägenheter: ”otroligt välkommet första steg” Maria tog striden mot hotellhusvärden – slipper vräkas efter hovrättsbeslut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.