HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bakslag för Plankans hyresgäster

Stockholm I snart åtta år har kvarteret Plankans hyresgäster stridit för att slippa ett nytt hus på gården. Nyligen kom ett nytt bakslag. Högsta domstolen tänker inte pröva ärendet.

– Det är klart, det känns bedrövligt men vi fortsätter kämpa, det här har pågått i snart åtta år, men vi ger inte upp, berättar Lillemor Axelsson, som är en av de nästan 50 hyresgästerna som hade sökt prövningstillstånd.

Striden har pågått länge om Svenska Bostäders sextiotalskvarter på Hornsgatan. Kvarteret har en ovanligt stor gård som Stockholms stad vill bygga ett nytt runt hus på. I november 2012 jublade hyresgästerna, när mark- och miljödomstolen underkände stadens detaljplan. Bygget skulle medföra för mycket buller och försämra luftkvalitet, ljusförhållanden, barnens miljö och det kulturhistoriska värdet, enligt den domen.

Läs ocksåPlankans hyresgäster förlorade i hovrätten

Men staden överklagade och i somras godkändes detaljplanen. Hyresgästerna begärde då prövning i Högsta domstolen, men har alltså nu fått avslag.

 – Jag välkomnar Högsta domstolens beslut och hoppas att Svenska Bostäder snart kan bygga hyresrätter och studentbostäder i innerstaden. Det behövs, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) till Dagens Nyheter.

Annons

Nu gäller det för Svenska Bostäder att övertyga hälften av de boende i kvarteret att godkänna bygget. Annars blir det en ny prövning i hyresnämnden. 

Läs ocksåHovrätten ska övertygas med en busvissling

– Vi fortsätter jobba med att förklara, skriv inte på Svenska Bostäders papper. Många är ju oroliga att de kan bli av med sina hyreskontrakt, men så är det ju inte, säger Lillemor Axelsson.

Hon framhåller att gården förr var en prisbelönt park, ett bilfritt rekreationsområde som ett flertal boende, i hela området använder. 

Annons

– Vi har fått väldigt bra kontakt över hela kvarteret, detta är ju det allmänna samtalsämnet på gården. 

Läs ocksåSista ordet sagt om Plankan?
Läs också Dom: Stockholmare får tåla mer buller Bygget får nej i domstol - Plankans hyresgäster jublar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.