HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Sista ordet sagt om Plankan?

Stockholm Det blir ingen tillbyggnad på kvarteret Plankan. Hyresnämnden anser att konsekvenserna inte är tillräckligt utredda. Och den nya politiska ledningen vill inte överklaga.

Det blir inget nytt hus på kvarteret Plankans innergård inte heller någon tillbyggnad på de befintliga husen. Svenska Bostäder anses inte tillräcklig ha redogjort för konsekvenserna för de boende. Och den nya majoriteten verkar inte vilja överklaga Hyresnämndens beslut. Det innebär att den åtta år långa striden är slut.

– Alla är själaglada, vi får hoppas att det inte överklagas nu. Lite förvånad är jag nog, men när vi sågs i Hyresnämnden och hade syn så kändes det bra, de var väldigt noggranna och domen känns rättvis, säger Lillemor Axelsson, en av hyresgästerna som var emot bygget.

Läs ocksåPlankans hyresgäster förlorade i hovrätten

I januari antogs detaljplanen för tillbyggnaden på kvarteret Plankans innergård. En detaljplan som innehåller drygt 100 nya bostäder varav 50 studentbostäder. Högsta Förvaltningsdomstolen valde att inte pröva ärendet och tillbyggnaden såg ut att vara på gång.

Annons

Men eftersom en klar majoritet av de boende valde att inte godkänna planen så var det upp till Hyresnämnden att avgöra ärendet. Hyresnämnden bedömde det som att en rad viktiga frågor inte har besvarats av hyresvärden. Någon barnkonsekvensutredning hade inte gjorts, inte heller någon riktig utredning vad gäller framtida luftkvalitet och akustik på innergården efter planerad tillbyggnad. Därför ansåg man det svårt för hyresgästerna att kunna ta ställning till de planerade arbetena. 

– Den här gården är väldigt trygg för barn och sedan stambytet har daghemmet stått stilla. Nu hoppas vi att verksamheten återupptas och att fler barnfamiljer kan flytta hit, säger Lillemor Axelsson.

Annons
Läs ocksåHovrätten ska övertygas med en busvissling

Nu återstår det om Svenska Bostäder ska överklaga ärendet, som från och till har pågått sedan 2003 i olika former. Något som dock verkar vara uppe i luften. Stockholms nya bostadsborgarråd Ann-Margrethe Livh har länge varit kritisk till planerna för Plankans innergård.  Och i tidningen Södermalmsnytt säger hon att hon tänker lägga förslaget att inte överklaga i Svenska Bostäders styrelse.

Läs också Bakslag för Plankans hyresgäster Dom: Stockholmare får tåla mer buller Bygget får nej i domstol - Plankans hyresgäster jublar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.