HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Plankans hyresgäster förlorade i hovrätten

Södermalm Strax innan midsommar kom hovrättens dom: Svenska Bostäder får bygga ett hus på Plankans gård och två våningar ovanpå husen. Beslutet kan inte överklagas.

Det spelar, enligt hovrätten, ingen roll om ljudeffekter och konsekvenser för barnen utretts eller inte. Att byggnaden är grönklassad betyder visserligen att hyresnämnden ska skicka en underrättelse om det till berörd kommunal nämnd, men även om det nu inte skulle gjorts hindrar det inte hovrätten att pröva målet.

Hovrätten konstaterar att Svenska Bostäder har ett intresse av att bygga bostäder, 119 hyresrätter varav 50 studentlägenheter i det här fallet. För de nuvarande hyresgästerna innebär det en försämring, till exempel sämre ljusförhållanden, ökad insyn, minskad gårdsyta och biltrafik på gården. Men lagen är inte utformad i första hand för gemensamma delar av en fastighet, snarare förbättringsarbeten inne i lägenheter. Det är ett begränsat antal lägenheter som kommer att påverkas av insyn och minskat dagsljus. Och det blir inte sämre här är på många andra platser i Stockholms innerstad, enligt hovrätten.

Läs ocksåFriad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott

”De farhågor som hyresgästerna framfört och de efterfrågade utredningarna när det gäller luftens kvalitet, akustiska effekter, bullerstörningar, konsekvenser för barn, ekosystemeffekter, stomljud och vibrationer är frågor som i allt väsentligt ska beaktas i annan ordning än vad gäller för hovrättens prövning i detta mål” skriver hovrätten i slutklämmen. Därför överväger hyresvärdens intressen och Svenska Bostäder får tillstånd att bygga.

– Det är dystert för hyresgästerna i huset och hyresgästerna i allmänhet. Det innebär väldigt stora ingrepp i hyresgästernas liv under lång tid och försämringar av miljön. Särskilt påtagligt blir det för barn och äldre som vistas mycket i närmiljön. Kvarteret är ett av de få barnvänliga på Söder, säger Ragnar von Malmborg, som är ombud för flera av hyresgästerna.

– Dystert att bolaget visat sådant ointresse för sina hyresgästers synpunkter. De driver ett projekt som ger 119 lägenheter, under samma period har de sålt 15 000 lägenheter till bostadsrätter och privata hyresvärdar. Ett extremt dyrt och krävande projekt dessutom, bolaget kommer att använda kostnaderna för att försöka höja hyresnivåerna.

Annons
Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Hur hyresgästerna kommer att reagera är för tidigt att säga.

– Men jag tror inte de lägger ner, nästa steg blir nog att föra en diskussion med politikerna i staden, säger Ragnar von Malmborg.

Hos hyresvärden Svenska Bostäder är tonläget ett annat.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

– Vi är väldigt glada. Framför allt är det ett viktigt principiellt beslut om hyreslagens relation till plan- och bygglagen, att hyreslagen inte kullkastar planprocessen, säger vd Pelle Björklund.

Annons

Svenska Bostäders styrelse ska nu behandla frågan och ta ett investeringsbeslut. Dessutom ska bygglov sökas. Men Pelle Björklund ser inte att några större hinder är kvar innan man kan börja bygga.

– Det här är troligen den byggnad som processats mest i landet, säger han.

Läs också Hyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.