Annons

Värstingvärd får maxstraff – hyreshus tvångsförvaltas

Stockholm Nu är det klart. Ballo Zachrissons hyreshus i Traneberg ska tvångsförvaltas i fem år. "Fem år är maxstraff, det har aldrig hänt tidigare", säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, som drivit ärendet.
Foto: Linda Dahlin
Nytt beslut om tvångsförvaltning av fastigheten på Hallebergsvägen 29-33 i Traneberg - denna gång i fem år.

Ärendet tog fyra dagar i hyresnämnden att gå igenom. Många av hyresgästerna som vittnade grät när de berättade om hur de blivit trakasserade av sin hyresvärd genom åren.

– Det har tagit hårt på oss, jag och min man har blivit uppsagda sex gånger, säger Ulla Klots, en av hyresgästerna som känner sig lättade över beslutet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden Ballo Zachrisson, 79, har varit aktuell i 500 olika rättsprocesser som är kopplade till hennes förvaltning, allt från Högsta domstolen till hyresnämnden. Hon har figurerat på Hem & Hyras svarta lista över landets värsta värdar i över 15 år och Hem & Hyra har skrivit om hennes förvaltning åtskilliga gånger genom åren.

Två av hennes fastigheter har tidigare tvångsförvaltats. Huset på Hallebergsvägen i Traneberg är ett av dem.

Nu tvångsförvaltas hyreshuset igen, vilket är en ytterst ovanlig åtgärd, efter ett beslut i hyresnämnden idag, onsdag. Beslutet är tvångsförvaltning i fem år.

Läs ocksåVärstingvärd hotas av tvångsförvaltning - igen

– Det är maxstraff, det har aldrig hänt tidigare att en hyresvärd har fått fem års tvångsförvaltning, så det här är unikt. Som längst har man beslutat om tre år, och sedan förlängt allt eftersom, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, som drivit ärendet.

En som är lättad är Kicki Glasberg, ordförande föreningsstyrelsen för Hyresgästföreningen Bromma/Ekerö:

Annons

– De här hyresgästerna är värda att få bli förvaltade i fem år och få bo utan oro och utan att bevakas hela tiden, så det här är är det bästa som kunde hända. De här hyresgästerna har fått utstå så mycket sorg och elände genom åren, säger hon.

Läs ocksåFortsatt tvångsförvaltning för Ballo Zachrisson

Beslutet om tvångsförvaltning har omedelbar verkan, oavsett om det överklagas eller inte. Det blir Stockholmshem som tar över som särskild förvaltare.

– Det här är naturligtvis en fantastisk lättnad för hyresgästerna. Nästa steg blir att begära att fastigheten ska tvångsinlösas, det ska vi nu påtala för kommunen, säger Bengt Öhman.

Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, har drivit ärendet.

Fastigheten har tidigare stått under tvångsförvaltning i sammanlagt drygt åtta år, större delen av tiden av Stockholmshem. 2014 återtog Ballo Zachrisson fastigheten genom ett nytt bolag, Förebyggare N & B Fastighets AB.

I januari förra året ansökte Hyresgästföreningen Region Stockholm om en ny tvångsförvaltning. Ärendet togs upp i hyresnämnden med start den 21 oktober, och sammanlagt tog ärendet fyra dagar att gå igenom med mängder av bevisföring från Hyresgästföreningens sida. Hem & Hyra var på plats under förhandlingarna, där flera hyresgäster vittnade om trakasserier från hyresvärden som pågått under flera år.

Bland annat beskylls hyresvärden för att kontrollera sina hyresgäster och föra anteckningar om vad de gör i huset, samt att hyresvärden sätter hyror som överstiger bruksvärdeshyrorna. Hyresgästföreningen hävdar också att hyresvärden inte underhåller lägenheterna och inte åtgärdar fel och brister. De menar också att värden oriktigt förbjuder husdjur och rökning i lägenheterna.

Ballo Zachrissons på väg in till Hyresnämndens sammanträde med sin advokat Mats Ljungqvist. Han vill inte kommentara beslutet.

Ballo Zachrisson bestred samtliga anklagelser i sin helhet och menar att Hyresgästföreningens ansökan om tvångsförvaltning saknar grund.

Annons

Under förhör i nämnden säger hon att hon har lång erfarenhet av förvaltning och att hon sköter fastigheten Finnskogen 3 väl. Hon hävdade också att hon är väldigt engagerad och kunnig om allergivänliga hus och att det är därför hon infört förbud mot husdjur och rökning. Hon förnekade att hon trakasserade sin hyresgäster.

Hyresnämnden menar i beslutet att hyresgästernas vittnesuppgifter om hur de upplever sig vara så gott som ständigt kontrollerade av Ballo Zachrisson, är ytterst besvärande för hyresvärden.

”Vid en sammantagen bedömning av den utredning som lagts fram i ärendet och vad som nu anförts anser hyresnämnden att det framträder en tydlig bild av att det finns stora brister i hyresvärdens sätt att förvalta fastigheten som fått betydande negativa konsekvenser för hyresgästerna i fastigheten och att detta pågått under mycket lång tid.”

Ballo Zachrissons advokat Mats Ljungqvist vill inte kommentara beslutet och kan heller inte säga om de kommer att överklaga.

– Beslutet är så färskt, så jag vill inte kommentera något i nuläget, säger han.

Läs också Lättnad bland hyresgästerna efter tvångsförvaltningen Beslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt huset Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.