Annons

Lättnad bland hyresgästerna efter tvångsförvaltningen

Bromma "Fantastiskt. Jag kommer inte att kunna sova i natt", säger Ulla Klots. Hon är en av hyresgästerna som är glada över att slippa sin hyresvärd Ballo Zachrisson efter hyresnämndens beslut om tvångsförvaltning.
Foto: Linda Dahlin
Lättade hyresgäster som samlades på kvällen efter beskedet om tvångsförvaltning.

De har fått utstå trakasserier i åratal av en hyresvärd som satt oskäliga hyror, fört anteckningar om vad hyresgästerna gör i huset och som hotat hyresgäster som vittnat mot henne.

Hyresgästen Johan Brännmark har tidigare berättat för Hem & Hyra hur familjen fick brev med indirekta hot om anmälningar till polis och kronofogden när de ifrågasatte hyreshöjningarna:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– När jag satte upp en ljusslinga på balkongen till jul så fick vi ett brev från hyresvärden med en uppmaning att genast ta bort dem för att vi slösade på elen, annars skulle vi bli polisanmälda. Det här är systematiska trakasserier som har gett mig en fruktansvärd ångest. Det är ren terror.

I onsdags blev det klart att hyresvärden Ballo Zachrissons fastighet på Hallebergsvägen 29-33 i Traneberg ska tvångsförvaltas, med omedelbar verkan, efter ett beslut i hyresnämnden. En ytterst ovanlig åtgärd, med en maximal särskild förvaltningstid på fem år. Nu tar Stockholmshem över.

– Det är en stor lättnad, säger Johan Brännmark.

Läs ocksåVärstingvärd får maxstraff - hyreshus tvångsförvaltas

Samma kväll kallade Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, och den som drivit ärendet, till ett möte för att meddela hyresgästerna om vad beslutet innebär.

Det var en lättad skara hyresgäster som samlades på baksidan av huset. Glada och tacksamma röster hördes i mörkret.

– Bengt har varit vår skyddsängel under de här åren, vi hade aldrig klarat det utan honom, säger Ulla Klots, som bott i huset i 20 år med sin man Nils Klots.

Läs ocksåVärstingvärd hotas av tvångsförvaltning - igen

Bengt Öhman berättade att fem år är den längsta tvångsförvaltningen som hyresnämnden i Stockholm har beslutat om någonsin, och att det var ett av de mer omfattande ärendena som tagits upp, med cirka 350 aktbilagor. Han tackade för att de har hållit ut och hållit ihop under den långa processen.

Nio av hyresgästerna vittnade i hyresnämnden, många av dem grät när de berättade om hur de hade behandlats av värden.

Annons
Hyresgästen Ulla Klots säger att alla rättsliga turer har tagit hårt på dem.

Makarna Klots har under lång tid fått leva under ständiga hot om att förlora sin bostad. De har blivit uppsagda sex gånger under de tolv år som Ballo Zachrisson har förvaltat huset. (Huset var tvångsförvaltat tidigare mellan 2006-2014) De är också två av hyresgästerna som fått krav på kraftiga hyreshöjningar från värden.

– Det här har tagit hårt på oss och påverkat vår hälsa. Min man orkade inte ens vara med på det här mötet, säger Ulla Klots.

I beslutet skriver hyresnämnden att ”brister i förvaltningen kan hänföra sig till fastighetens skick och underhåll, men kan också vara av ett slag som mera hänför sig till fastighetsägarens person än till själva fastigheten.”

Hyresnämnden  konstaterar också ”att hyresgästernas upplevelser av kontrollerande beteende och trakasserier är i grunden detsamma, men att det genomgående beskrivits på olika sätt och utifrån varje hyresgästs eget perspektiv.”

Hyresnämnden skriver också i beslutet att ”de inte är övertygade om att Ballo Zachrisson i alla delar förstått och förstår hur hennes agerande uppfattas av hyresgästerna och påverkar dessa.”

Ballo Zachrisson bestred samtliga anklagelser i sin helhet under sammanträdet i nämnden och menar att Hyresgästföreningens ansökan om tvångsförvaltning saknar grund.

Varken Ballo Zachrisson eller hennes advokat Mats Ljungqvist vill kommentara beslutet eller säga om de kommer att överklaga.

– Beslutet är så färskt, så jag vill inte kommentera något i nuläget, säger Mats Ljungqvist.

Stockholmshem tar över förvaltnignen omedelbart, oavsett om beslutet överklagas eller ej. Några hyresgäster undrade hur det blir med hyran, då många av dem betalar en överhyra som sattes av Ballo Zachrisson.

Annons

– Vi kommer att se till att ni betalar en skälig hyra, säger Bengt Öhman.

Hyresgästföreningen kommer att se över förutsättningarna för att hyresgästerna ska få tillbaka pengar som de betalat i överhyra.

– Det handlar om väldigt mycket pengar om alla förutsättningar finns, säger Bengt Öhman.

Kvällens möte avslutas och det är dags att gå in in värmen igen.

– Kommer du att sätta upp belysning på balkongen nu Johan, säger Ulla Klots.

– Ja men det får nog bli batteridrivet, så jag inte slösar på elen, säger Johan Brännmark.

– Det kommer att bli rena Las Vegas här till advent, säger Ulla Klots.

Läs också Fortsatt tvångsförvaltning för Ballo Zachrisson Beslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt huset Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.