Annons

Bara fyra av hundra lägenhetsinbrott klaras upp

Nyheter ​Fler och fler hyresgäster får besök av tjuvar. Inbrotten i lägenheter har ökat kraftigt och närmar sig rekord. Men bara en av tjugofem polisanmälningar leder till att någon döms för inbrottet.

​Under 2008 polisanmäldes nästan 7 400 inbrott i lägenheter, nästan lika många som under rekordåret 1997.

Annons
Under samma år dömdes 273 personer för lägenhetsinbrott. Det betyder att bara fyra procent klarades upp, vilket gör inbrott till ett av de allra mest riskfria brotten att begå. Bara sådant som cykel- och båtstöld, snatteri och skadegörelse har lägre uppklarningsprocent.
– När det gäller andra typer av brott, som misshandel, har ju offret sett gärningsmannen. Det har man ofta inte gjort vid inbrott och det gör dem svårare att klara upp. Polisen har väl inte alltid prioriterat inbrott heller, men det är väldigt integritetskränkande att bli utsatt för, säger Leif Petersson på Brottsförebyggande rådet, som står bakom statistiken.
Den låga uppklarningsprocenten kan också bero på att det är svårt att binda en person vid själva inbrottet även om polisen får fatt i någon med stöldgods från en lägenhet. I stället blir det ofta åtal för häleri.
 
Stockholms södra förorter hör till de som har drabbats allra värst av lägenhetsinbrott. Därför har polisen där börjat satsa mer på att komma åt tjuvarna. Nyligen har man fått tag i flera välorganiserade ligor.
– Vi gör alltid en teknisk undersökning av brottsplatsen och försöker säkra spår därifrån. Dessutom satsar vi mer på utredning, spaning och förebyggande arbete för att försöka bryta den här trenden, säger Richard Andersson, kriminalinspektör på Söderortspolisen i Stockholm.
Han råder den som har haft inbrott att röra så lite som möjligt i lägenheten till polisen har varit där. Ett hårstrå eller en droppe blod kan med hjälp av DNA-spårning leda fram till den skyldige.
– Man kan gärna fråga sina grannar också om de har sett något. Många gånger har ligorna rekognoserat i området före inbrottet. Om någon har sett en bil och kommer ihåg modell och färg kanske det inte löser fallet, men det kan vara en pusselbit bland flera, säger Richard Andersson.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar ”Osten” nominerad till Årets vardagshjälte Kommun nobbar nyanlända – slipper straff Elina fann bostads-kompis via Facebook Svårt att hitta studentbostad i Blekinge Nu kan du få avdrag för flytthjälp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.