Annons

Bara var sjätte ny bostad blir hyresrätt

Stockholm Hyresrätten får stryka på foten när det byggs nya bostäder. Det visar Hem & Hyras genomgång av byggandet i 14 större kommuner runt Stockholms stad. Bara var sjätte bostad som blir klar för inflyttning under åren 2007-09 blir en hyresrätt. I reda siffror handlar det om 2 600 hyresrätter av totalt nära 16 000 nya bostäder.

I Sundbyberg byggs det mycket under perioden. Nära 1 500 nya bostäder blir klara under de tre åren är det tänkt, men inte en enda av dessa är hyresrätter.

– Vi har redan en hög andel hyresrätter. Men visst är det tufft, särskilt för ungdomarna, säger Birgit Merecki, exploateringschef på kommunen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I Sollentuna byggs bara tre procent av de nya bostäderna som hyresrätter, i Södertälje blir andelen hyresrätter sju procent och i Botkyrka åtta procent.

Nacka är den kommun runt Stockholm som bygger mest, där beräknas 2 500 nya bostäder bli klara till och med år 2009. Men även här blir bara drygt åtta procent av dem hyresrätter.

Inom Stockholms stad byggs det också för fullt på många håll, inte minst i de södra delarna. Totalt hoppas man få 12 500 nya lägenheter klara under treårsperioden. Och även om andelen hyresrätter minskar även här, så utgör de ändå en dryg tredjedel av nyproduktionen.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

Det är bättre än i de flesta kranskommuner, men ändå klart otillräckligt. Dels ombildas många hyresrätter till bostadsrätter, dels har bostadskön vuxit kraftigt de senaste åren.

Annons

Men kön växer också i många av grannkommunerna runt Stockholms stad.

I Upplands Väsby står 11 000 i kö, men ändå har det kommunala bolaget Väsbyhem inte fått en enda ny hyresrätt inflyttningsklar i år.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

I Solna har det kommunala bolaget Signalisten 1 200-1 300 sökande per ledig lägenhet. Men man får inga nya lägen-heter klara varken i år eller nästa år. Först i slutet av 2009 blir 70 lägenheter färdiga.

Hos kommunala Telgebostäder i Södertälje var det inflyttning i 20 lägenheter i somras. Men under nästa år och 2009 blir det inga inflyttningsfester hos Telgebostäder.

– Det är svårt att få ekonomi i att bygga hyresrätter, eftersom de missgynnas ekonomiskt, säger Anders Lago, social-demokratiskt kommunalråd i Södertälje.

Annons

Särskilt som de statliga subventionerna för nyproduktion av hyresrätter nu tagits bort. Hyrorna i nyproduktion blir så höga att de flesta hyresgäster inte har råd att betala dem.

– Ja, det blir väldigt svårt att bygga hyresrätter i framtiden, menar Anette Sand, vd för Sigtunahem.

Nu är dock Sigtuna bäst i klassen på att bygga hyresrätter av de 14 kommunerna runt Stockholms stad som Hem & Hyra undersökt. 465 nya hyresrätter ska bli klara för inflyttning under åren 2007-09. Det är nästan hälften av nyproduktionen i Sigtuna.

Fakta: Bara var sjätte ny bostad blir hyresrätt

Södertälje
Botkyrka
Huddinge
Haninge
Nacka
Nynäshamn
Lidingö
Täby
Solna
Sundbyberg
Sollentuna
Järfälla
Upplands Väsby
Sigtuna.

Läs också Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.