HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Värdens krav på Eva: ordna bil för att kunna sopsortera

Orust Orustbostäder har tagit bort sortering för farligt avfall i soprummen. Eva Novik förväntas istället ta sig 1,5 mil till närmaste återvinningscentral, som inte går att nå med buss. ”För mig blir det här ett problem”.
Foto: Minna Ulin
Eva Novik äger ingen bil. Nu måste hon ordna lift med en granne för en tre mil lång resa om hon ska kunna sopsortera rätt.

Eva Novik kliver ut från lägenheten i Mollösund. Hon bär på en papplåda till brädden fylld med uttjänta glödlampor och batterier. En tom sprayflaska balanserar högst upp.

Tidigare kunde hon lämna den här typen av miljöfarligt avfall i soprummet på gården. Men förra våren tog Orustbostäder bort de så kallade miljöboxarna.

Läs ocksåSopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många”Den här dagen har någon lämnat en uttjänt bäddmadrass på marken vid Mattias Hörnstens sopstation vid Peppareds torg i Balltorp. En av hyresvärden Förbos nya övervakningskameror syns i bild strax ovanför Mattias axel.

– Orust kommun var tidigt ute med noggrann sopsortering. Att man nu har det så här! Risken för att folk slänger batterier, glödlampor och annat i de vanliga soporna är ju överhängande, säger hon.

Värden hänvisar till öns två återvinningscentraler. Eva Novik har drygt 1,5 mil till Månsemyr som ligger närmast. Dit går ingen kollektivtrafik. Hon har ingen bil.

– Jag är ju tvungen att be att få åka med någon granne, men det borde inte bli andras problem att jag inte kan slänga den typen av avfall. Jag är van att leva självständigt. Det är jobbigt att inte kunna sköta det här själv.

Läs ocksåVärden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”Värden hittade Emma Sjöbergs soppåse på marken. Sedan kom fakturan: tusen kronor jämnt. Detta trots att sopböter är otillåtna.

Orustbostäders beslut innebär att hanteringen av miljöfarligt avfall återgår till ursprungliga rutiner på ön. Förr fick alla hushåll, även hyresgäster, en egen miljöbox av kommunen och ansvarade själva för att lämna innehållet på rätt plats.

Problem uppstod dock i hyreshusen. Överfulla boxar stod i källare, vindar och förråd. Bland annat räddningstjänsten hade synpunkter på förvaringen och risker gällande brandfarlig vätska. Orustbostäder tog därför på sig ansvaret i sitt bestånd.

Annons
Saker som hör hemma på återvinningscentralen har dumpats i Orustbostäders soprum.

Med tiden har värden fått allt svårare att hantera avfallet. Främsta skälet: hyresgäster som slarvar. Många lämnar saker i och bredvid miljöboxarna, även tv-apparater och annat som inte hör dit. Flaskor och burkar med okända vätskor förekom också.

– Enligt dagens krav får vi inte transportera miljöfarligt avfall i våra bilar och enligt arbetsmiljölagen får vår personal inte hantera farliga kemikalier och vätskor utan att veta vad de innehåller, svarar Anders Andersson, förvaltare och projektchef på Orustbostäder, i ett mejl.

I nuläget klarar inte Orustbostäder att hantera den stora mängd miljöfarligt avfall som samlas i soprummen. Hur soporna ska hanteras i framtiden är ännu en öppen fråga.

– Ett av förslagen är att vi och renhållningsentreprenören samordnar hämtning vid vissa tillfällen under året. Det kräver att vi tillhandahåller utrymmen där hyresgästerna samlar sina miljöboxar centralt. Dessa utrymmen har vi tyvärr inte i dagsläget, skriver Anders Andersson.

Läs ocksåSopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik”En hyresvärd har inte rätt att utfärda sopböter. Om en hyresgäst vägrar betala måste värden gå till tingsrätten och bevisa anklagelsen innan det går att kräva några pengar.

Eva Novik tycker inte att det är något konstigt med värdens argument. Hon har sett brödrostar och annat felsorterat i miljöboxen.

– Jag förstår att sopslarvet är ett problem för Orustbostäder. Sedan vet jag inte hur man ska få till stånd en ordning där folk slänger rätt saker på rätt ställe.

Annons

Eva Novik har vänt sig till Hyresgästföreningen, som har försökt hjälpa henne. Men Sandra Nogueira, jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige, konstaterar att det är svårt.

Sandra Nogueira.

– Det finns inget i lagstiftningen som skyddar hyresgästen i det här läget, och inte heller något i hennes hyresavtal om sophantering. Annars hade vi kunnat hänvisa till det. Jag har haft kontakt med både Orustbostäder och kommunen. Det var tyvärr väldigt tydligt att de vet om problemet, men att det stannat där. Det är svårt för oss att göra något åt det, säger Sandra Nogueira.

Eva Novik beställde en personlig miljöbox för flera månader sedan, men har ännu inte fått någon. Den skulle kunna lösa problemet.

– Men jag tycker fortfarande att det borde finnas möjligheter till sortering i soprummet. Orustbostäder kunde åtminstone sätta upp batteriholkar. I många städer kan man lämna batterier i mataffären, det kan man inte här.

Läs också Så många slarvar med soporna – och så kan det straffa sig Kvinnorna som ser till att hålla Bäcklösa snyggt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.