Annons

Begär nytt åtgärdsföreläggande mot privatvärd på Tjörn

Tjörn ​​ Hyresgästföreningen går nu in med en ny begäran om åtgärdsföreläggande mot den privata hyresvärden Mr Vision på Tjörn. Skälet är att värden inte genomfört de reparationer han tidigare ålagts att utföra i tid. 
Hem & Hyra har tidigare berättat om tvisten mellan hyresgästen Monika Nilsson och hyresvärden Mr Vision. Monika hyr sedan elva år en lägenhet i Skärhamn på Tjörn, en lägenhet hon stortrivs i men som är sliten och i behov av reparation.
Bland annat har golvmattan i köket gått upp i skarven och flera rum är i behov av omtapetsering.
Trots upprepade försök har Monika Nilsson inte fått hyresvärden att laga mattan eller åtgärda de andra bristerna.
Åke Borg som företräder hyresvärden Mr Vision anser nämligen att skadorna på köksmattan orsakats av att Monika Nilsson, som lider av ms, använder sin permobil inomhus.
 
– Hon har ett vanligt standardkontrakt till en vanlig lägenhet som är gjord för normalt slitage. Med en permobil som väger 325 kilo blir det ett onormalt slitage, sade Åke Borg i en tidigare intervju i Hem & Hyra, där han också ansåg att Monika Nilsson borde få betala mattreparationen själv.
 
Men hyresnämnden i Göteborg underkände det argumentet. En rullstolsburen hyresgäst har rätt att röra sig i sin lägenhet, slog nämnden fast och utfärdade ett åtgärdsföreläggande som innebar att Mr Vision både ska laga köksmattan och tapetsera om i kök och sovrum.
 
Nu har tidsfristen för att utföra åtgärderna löpt ut men bristerna består.
 
– Det enda som har hänt är att hyresvärden oanmäld dök upp och meddelade att de inte tänkte tapetsera om utan enbart måla väggarna i en grå nyans. Detta trots att det uttryckligen står i hyresnämndens beslut att väggarna ska tapetseras, säger Hyresgästföreningens jurist Conny Borup, som är ombud för Monika Nilsson.
 
Conny Borup har nu gått in med en ny ansökan om åtgärdsföreläggande och anser att det den här gången ska förenas med ett vite på 50 000 kronor.
 
– Eftersom motparten underlåtit att utföra åtgärder som är beslutade av hyresnämnden anser jag att det är nödvändigt med ett vitesföreläggande, säger han.
 
Åke Borg å sin sida skriver i ett brev till hyresnämnden att eftersom Monika Nilsson vid besöket i lägenheten inte ville gå med på ”de reparationer som stipulerats” så utgår han ifrån att hon ändrat sig och inte längre vill ha lägenheten reparerad. 

Annons
Fakta:  

Åtgärdsföreläggande:

Åtgärdsföreläggande innebär att hyresvärden måste åtgärda vissa brister i huset/lägenheten inom en viss tid. Ibland kan det kopplas till böter, vite, om felen inte blir åtgärdade.

Hyresvärdar där någon av landets åtta hyresnämnder  fattar beslut om åtgärdsföreläggande eller särskild förvaltning (tvångsförvaltning) hamnar också på Hem & Hyras svarta lista.

 

 

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Så vet du om bristerna i lägenheten är stora nog att åtgärdas – 60-årig kvinna fick nej Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.