Annons

Fastighetsägarna: ”Beslut i Umeå hotar att stoppa lägenhetsbyggen i Sverige”

Umeå Hyresnämndens beslut att neka tre fastighetsägare att höja hyran kraftigt för Umeåstudenter kan få stora konsekvenser i Sverige. Nyproduktionen av lägenheter kan bromsas i den närmaste helt, menar Fastighetsägarna MittNord.

I slutet av januari beslutade Hyresnämnden i Umeå att neka tre fastighetsbolag att höja hyran i ett antal relativt nybyggda studentbostäder. För studenterna, som företräddes av Hyresgästföreningen, var det en lättnad. Men fastighetsägarna, Campus X Bostäder, Nydala Bostäder och Sjörået Hyresrätter, har överklagat beslutet. Inte bara för sin egen skull, menar Fastighetsägarna MittNord:
– Beslutet i Umeå hotar nyproduktionen av hyresrätter i hela Sverige, säger Andreas Sjöberg, vd.

Han menar att fastighetsbolag kan sluta bygga nytt om hyressättningen inte följer den samhällsekonomiska utvecklingen där de tänkt bygga. I många nybyggda hyresrätter används så kallad presumtionshyra. Presumtionshyra innebär en lite högre hyra i jämförelse med befintliga hyror på en ort, är från början satt för att hjälpa fastighetsägarna att få vinst trots att byggkostnaden är hög. Stiger kostnaderna under de 15 år presumtionshyran gäller, kan inte fastighetsägarna få ekonomisk täckning.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är den signal hyresnämnden ger och det ger en uppenbar risk att många låter bli att bygga nytt. Vet fastighetsägarna inte om de får kostnadstäckning kommer nyproduktionen i Sverige bromsa in, säger Andreas Sjöberg.
– Hyressättningssystemet fungerar inte och måste förändras.

Därför rekommenderade Fastighetsägarna MittNord de tre Umeåföretagen att överklaga nämndens beslut, vilket de också gjorde. Hyresgästföreningen jurister tror dock att resultatet blir detsamma i nästa instans, Svea Hovrätt.
– De flaggar för att minska byggandet på grund av beslutet i nämnden. Men som vi ser det har fastighetsägarna inga problem att göra en skälig vinst, säger Niclas Sundell, chefsjurist vid Hyresgästföreningen Norrland.
– Fastighetsägarna i Umeå pekade bland annat på ökade underhållskostnader som skäl till höjningen och frånsteget från presumtionshyran. Men i fastigheter som är nya finns inget underhållsbehov. Vi tar överklagandet med ro.

Annons
Läs också Halva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja Studenterna i Umeå vann tvisten – fastighetsägarna får inte höja hyran Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.