Annons

Besvikna investerare besöker Toppstigen

Sundsvall Sönderslagna dörrar, uppbrutna och plundrade källarförråd och knivslagsmål. Toppstigen i Nolby har blivit förslummat och tvångsförvaltarna har inga pengar till att få ordning på bostadsområdet. Utländska investerare som satsat pengar i fastighetsbolaget har förstått att de blivit lurade och kom i dag på besök för att se vad deras pengar egentligen använts till. Det här är vad de möttes av.

​De ser inte glada ut där de står och blickar ut över bostadsområdet som vanskötts så illa av norskägda bolaget Nor i Sundsvall AB att husen numera tvångsförvaltas. Ändå har de inte sett det verkliga eländet bakom fasaden än.

Investerarna har flugit till Sundsvall från England, USA och Australien. De har satsat miljoner i fastigheterna via moderbolaget SweNor Einendom A/S med säte i Drammen. Ett bolag som enligt Mittnytt tidigare varit misstänkta för inblandning i en större pyramidspelshärva i Norge.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nor i Sundsvall är bara ett i en lång rad av dotterbolag. I Gäddede och Åre finns två andra dotterbolag som är knutna till SweNor.

I Gäddede finns det inga spår av det stora byggprojekt med hotellkomplex och bostäder som andra utländska investerare plöjt ner miljoner i, enligt uppgifter från Mittnytt.

Men tillbaka till Toppstigen och den grupp om fyra personer som tagit initiativet att med egna ögon se över sina ägor. Fastighets Competens som sköter tvångsförvaltningen ger dem en guidad tur på området.

Läs ocksåSatsar 25 miljoner på trollstig och boulebana i Nolby

– De kommer också få tillgång till alla dokument och insyn i hur den ekonomiska situationen ser ut, säger Niclas Holm på Fastighets Competens.

Ska ni försöka få dem att skjuta till ännu mer pengar?

– Ja, precis. Det finns fortfarande möjligheter att få området på fötter igen och vi vill att investerarna ska förstå det.

Läs ocksåLyckad satsning gör Nolby tryggare igen

Hur mycket pengar behövs?

– … ungefär i storleksordningen tre miljoner.

Hyresgästen Ketty Eriksson har bott på Toppstigen i 12 år och försöker tillsammans med andra hyresgäster göra det hon kan för att göra boendemiljön lite trevligare.

Annons

– Vi har planterat blommor som vi fått av Fastighets Competens, men skulle behöva en vattenslang att vattna dem med också.

Hon tycker att ”det är rent snuskigt” som det ser ut i dag och berättar att trappuppgångarna inte städats på sju åtta år.

– Och allt stjäls, i tvättstugan finns det inget att städa med, till och med trasorna försvinner. Det är ingen som tvättar sina kläder där längre, på sin höjd mattor.

Men hon tror ändå att det finns en framtid för bostadsområdet.

– Det behövs mycket för att få upp ryktet här igen. Jag tror att a och o är ordning och reda. Blir det det så kanske det finns hopp.

Investerarna vill än så länge inte kommentera hur de tänker agera och vill inte vara med i tidningen med namn och bild.
 

Maggi Bergne på Hyresgästföreningen blickar ut över den totala förödelsen som tidigare var deras samlingslokal.

 

Hobbyrummet är knappast ett tillhåll för trevliga fritidsaktiviteter längre.

”Husen är rent snuskiga, ingen vill tvätta sina kläder i tvättstugan längre”, säger en av hyresgästerna i huset.

Annons

Före detta vräkta vägrar att flytta och bryter sig in i tomma lägenheter och ockuperar dem.

 

Familjen Costell bor längst bort från det allra stökigaste kvarteret. ”Vi störs nog inte lika mycket som andra av bråket och skriket. Det är ju en fyra fem stycken som utgör de största problemen, annars bor det bra folk här. Men visst behöver det renoveras här och var. Vi har till exempel ingen ventilation på den ena toaletten”, säger Sofie Costell.

Sonen Tim, 4, har inget direkt att tillägga.

Hyresgästerna försöker själva att göra området lite finare med lite blommor och bänkar.

Läs också Beryktade Toppstigen sålt - igen Ny ägare till Toppstigen på gång Ägare till skandalhusen Toppstigen känner ingen skuld

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.