Annons

Lyckad satsning gör Nolby tryggare igen

Sundsvall Toppstigen i Sundsvall var ett slitet bostadskvarter förknippat med kriminalitet. Hyresvärdar kom och gick. Men nu börjar skandalstämpeln blekna.

Läs även: Kraften Invest vill satsa 25 miljoner på utemiljön i Nolby

Hyreshusen i Nolby, strax söder om Sundsvall, ligger på en höjd med skidlift runt knuten. Ett lugnt barnvänligt område långt från trafiktäta vägar. Nära till natur, skola och förskola.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men det var inte länge sedan bilden var en helt annan. För bara några år sedan var det ett nedgånget område fullt av bråte och söndersparkade dörrar stod på vid gavel. Uppbrutna förråd tjänade som tillhåll för drogmissbrukare och bilar blev av med både lyktor och bränsle i garaget.
Polis tillkallades flera gånger i veckan, för brand, stöld eller misshandel.

2011 tog HSB över kvarteren efter en tids tvångsförvaltning. De började rensa upp, men valde att sälja efter några år i stället för att satsa fullt ut.

Annons

Kraften Invest, fastighetsföretag i Sundsvall, slog till och tog över rodret i juni 2015.
– Jag såg en fantastisk potential bakom de slitna fasaderna. Ett samhällsprojekt mer än bara fastigheter, säger fastighetsbolagets ägare Anders Granström.

Läs ocksåBeryktade Toppstigen sålt - igen

Kraven på hyresgästerna höjdes och närvaron ökade på området. När dessutom låssystemet byttes och kameror sattes upp försvann också den ljusskygga verksamheten.
Förutom dessa investeringar har nästan hälften av lägenheterna totalrenoverats och fasader målats.
Hittills har Anders Granström plöjt ner mer än 40 miljoner i projektet.
– Och det kommer att kosta runt 30 miljoner till innan vi är klara om en ungefär 4-5 år.

Vad fastigheterna köptes för håller han för sig själv.
Men gjorde du en bra affär?
– Hittills har det bara kostat, men det kommer att bli bra. Satsningarna höjer ju värdet på fastigheterna också. Det är inget välgörenhetsprojekt. När vi tog över var ett 40-tal lägenheter tomma, nu har vi bostadskö. Det tycker jag är ett tecken på att vi gör rätt.

Annons
Läs ocksåBesvikna investerare besöker Toppstigen
Fastighetsägaren Anders Granströms mål är att få Toppstigen och Nolby mer välkomnande.

Ingela, Kristina och Kristin har bott här mellan tio och tjugo år. De märker en tydlig skillnad mellan då och nu.
– Vi har ju haft en del värdar som köpt och sålt. De har alla börjat med att putsa utsidan, målat för syns skull. Kraften gör tvärtom och det har ju visat sig funka, säger Ingela Berggren.
– Ja, nu när rötäggen är borta och det är ”taggar” till dörrar och tvättstuga så får man inte heller in nåt ovälkommet. Förr stals både tider och tvätt, instämmer Kristin Haglund.
Hur kommer det sig att ni flyttade hit med det ryktet som var redan då?
– Barnen gick i skola här och jag tog lägenheten osedd. När jag kom hit undrade jag var jag hamnat egentligen. Men jag blev kvar, säger Kristin.

Hennes dotter, 23-åriga Elise Wallin Westberg, växte upp i kvarteret. Hon minns otryggheten tydligt.
– Jag fick inte leka ute ensam. Det var mycket läskiga pundare och jag var rädd, berättar hon.
Elise flyttade, men kom tillbaka 2016.
I famnen håller hon minstingen Elma, 1 år, som ser sig nyfiket omkring och ler stort mot allt och alla.
– Nu känns det tryggt här och jag är inte rädd att något ska hända mina barn, säger Elise.

Fakta: Fakta Nolby

Området ligger knappt två mil söder om Sundsvall med totalt 284 lägenheter: Toppstigen (96 lgh), Trastvägen (69 lgh) och Nya vägen (119 lgh). Fastigheterna har under åren ägts av HSB, Nor i Sundsvall, Nordeken, Lindén, Östling, Kvisslebyhem och Mitthem.
Nuvarande hyresvärd, Kraften Invest, köpte husen 2015. Månadshyran för en 2:a ligger på mellan 5 100 och 5 500 kronor. En nyrenoverad lägenhet kostar cirka tusen kronor mer i månaden. Efter förhandling med Hyresgästföreningen höjdes alla hyror med 1,7% 1 april.

Läs också HSB köper Toppstigen Häktad för mordbrand på Toppstigen Ny förvaltare till Toppstigens skandalhus Ny ägare till Toppstigen på gång Toppstigen försatt i konkurs - hot om avstängningar stoppat Toppstigen kan bli tvångsförvaltat Ägare till skandalhusen Toppstigen känner ingen skuld HSB Mitt köper 1000 hyresrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.