Annons

Betalade för yta som inte finns

Mark Bankkontot fylls på med 10 500 kronor och månadshyran sänks med 1000 kronor. Är din lägenhet också felmätt?– Vi försökte mäta själva, berättar Anna Jöckert och Glenn Larsson.
För redan när de flyttade in för ett år sedan på Sätraplan i centrala Kinna, så misstänkte de att lägenhetens yta inte stämde överens med vad som angavs i kontraktet.
Det svåra var att veta hur man mäter lägenhetens yta på rätt sätt. För den charmiga takvåningen har många sneda tak.
– Vi kontaktade fastighetsägaren som lovade att komma och mäta, men det hände ingenting, säger Glenn Larsson.
Med ett färskt medlemskap kontaktade de till slut Hyresgästföreningen och då tog ärendet fart.
– Att få hjälp var en stor lättnad för oss. Detta är ju vår första lägenhet, säger Anna Jöckert.
Efter Hyresgästföreningens mätning visade det sig att lägenheten är 13 kvadrat mindre än vad som står i kontraktet.
Bolaget accepterade Hyresgästföreningens förslag. Det innebär att månadshyran sänks och att paret ersätts för det som de betalat för mycket.
– Det finns ingen automatik i att man får pengar tillbaka. Men ju fortare man tar itu med sitt problem desto bättre är det, säger Hyresgästföreningens förhandlare Alf Mölleryd.
– Nu kan vi köpa en fåtölj som bättre passar till nya soffan, säger Anna Jöckert.
– Eller åka på semester, inflikar Glenn Larsson.
Anna Jöckerts och Glenn Larssons fastighetsägare FM Fastigheter i Göteborg säger att bolaget handlat i god tro när hyreskontraktet med den felaktiga ytan skrevs.
– Det var förre hyresvärden som angav fel lägenhetsyta när vi tog över för några år sedan. Det är självklart för oss att rätta till felet. Rätt ska vara rätt, säger Helena Forsell på FM Fastigheter i Göteborg AB.

Annons
Fakta: Bakgrund

Fakta/Så mäter du lägenhetenNågot förenklat kan man säga att allt som finns innanför lägenhetens ytterväggar räknas in i ytan. Det vill säga köksskåp, garderober, rör, radiatorer, kakelugnar och de flesta inneväggar.Däremot räknas inte balkonger, verandor, loftgångar och liknande utrymmen in i ytan.

Läs också Guide till hemförsäkringar Så här många kvadratmeter bor hyresgäster på i Skåne Yngve och Asta har hellre hiss än bor stort Karin vill inte bo mindre Felmätt lägenhet gav 12 000 i handen Hyresvärd mätte boyta på utsidan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.