HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Betydligt dyrare el att vänta framöver

Nyheter Elbolagen har rätt att ta 40 procent mer betalt för ditt elnät. Det står klart efter en dom i förvaltningsrätten.

Sedan en tid tillbaka har Energimarknadsinspektionen och elbolagen varit oense kring hur mycket nätavgifterna på våra elräkningar ska höjas de kommande fyra åren.

Medan myndigheten ansett att en 10-procentig ökning borde räcka tycker elbolagen att deras intäkter ska höjas med upp till 40 procent.

Läs ocksåVirginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips

Dagens dom i förvaltningsrätten ger svaret.

Som vinnare ur striden går elbolagen – vilket ger dem rätt att höja sina nätintäkter under perioden 2012 till 2015. Totalt kan det handla om avgiftshöjningar för konsumenterna på upp till 33 miljarder kronor, rapporterar Hyresgästföreningen.

– Det är helt orimligt att den här typen av avgiftshöjningar ska avgöras i domstol. Det får inte finnas något utrymme att tolka lagstiftningen på så skilda sätt som nu sker, säger Hans Dahlin, energipolitisk expert på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåLuftvärmepumpen sänker Bertils elnota - "Hoppas vi får ner kostnaden med tre fjärdedelar"Bertil och Malin Svensson har valt att sätta in luftvärmepump i lägenheten på Hasselösund i Bohuslän.

Hyresgästföreningen utgår från att Energimarknadsinspektionen överklagar beslutet. Därtill vill man att regering och riksdag förstärker det regelverk som finns och ser till så att konsumenterna får ett bättre skydd mot oskäliga höjningar.

I slutändan är det konsumenterna som står som förlorare, resonerar han.

– De utdragna domstolsprocesserna har skapat en stor osäkerhet. Men också för att det naturligtvis är konsumenterna som i sista hand får betala de höga elnätspriserna.

Läs ocksåVärden fixade inte uttaget – två år med elchocker för Carina

Även Roland Jonsson, energichef på HSB Riksförbund, ryter ifrån efter beskedet.

– Domen slår hårt mot de boende. Redan i dag har elnätsavgifterna ökat kraftigt under många år. Med dagens dom får konsumenterna en ännu svagare ställning på denna monopolmarknad.

Som Hem & Hyra tidigare rapporterat har elnätspriserna i landets kommuner höjts år efter år, samtidigt som konsumentpriserna i Sverige ligger stilla. Bara de senaste fem åren har priserna ökat med 30 procent.

Och nu kan de alltså blåsas upp med ytterligare 40 procent – om domen inte överklagas.

– Vi har i många år kritiserat de orimliga prishöjningarna på elnätsmarknaden. Det är inte rimligt att ett byte av system för prisövervakning ska få så drastiska effekter. Förhoppningsvis kommer Energimarknadsinspektionen att överklaga domen, säger Roland Jonsson.

Läs också Hyresgästers tacokväll billigast i Kristianstad Billigast för Varbergs hyresgäster att värma tacobuffén

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.