HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Betydligt dyrare el att vänta framöver

Nyheter Elbolagen har rätt att ta 40 procent mer betalt för ditt elnät. Det står klart efter en dom i förvaltningsrätten.

Sedan en tid tillbaka har Energimarknadsinspektionen och elbolagen varit oense kring hur mycket nätavgifterna på våra elräkningar ska höjas de kommande fyra åren.

Medan myndigheten ansett att en 10-procentig ökning borde räcka tycker elbolagen att deras intäkter ska höjas med upp till 40 procent.

Läs ocksåNu höjs vattentaxan igen – här är det dyrastBladlöss kan sköljas bort med hjälp av vatten.

Dagens dom i förvaltningsrätten ger svaret.

Som vinnare ur striden går elbolagen – vilket ger dem rätt att höja sina nätintäkter under perioden 2012 till 2015. Totalt kan det handla om avgiftshöjningar för konsumenterna på upp till 33 miljarder kronor, rapporterar Hyresgästföreningen.

– Det är helt orimligt att den här typen av avgiftshöjningar ska avgöras i domstol. Det får inte finnas något utrymme att tolka lagstiftningen på så skilda sätt som nu sker, säger Hans Dahlin, energipolitisk expert på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåSladdar och slangar hänger kors och tvärs – anses vara säkert

Hyresgästföreningen utgår från att Energimarknadsinspektionen överklagar beslutet. Därtill vill man att regering och riksdag förstärker det regelverk som finns och ser till så att konsumenterna får ett bättre skydd mot oskäliga höjningar.

I slutändan är det konsumenterna som står som förlorare, resonerar han.

– De utdragna domstolsprocesserna har skapat en stor osäkerhet. Men också för att det naturligtvis är konsumenterna som i sista hand får betala de höga elnätspriserna.

Läs ocksåElnätsavgifterna slår orättvist

Även Roland Jonsson, energichef på HSB Riksförbund, ryter ifrån efter beskedet.

– Domen slår hårt mot de boende. Redan i dag har elnätsavgifterna ökat kraftigt under många år. Med dagens dom får konsumenterna en ännu svagare ställning på denna monopolmarknad.

Som Hem & Hyra tidigare rapporterat har elnätspriserna i landets kommuner höjts år efter år, samtidigt som konsumentpriserna i Sverige ligger stilla. Bara de senaste fem åren har priserna ökat med 30 procent.

Och nu kan de alltså blåsas upp med ytterligare 40 procent – om domen inte överklagas.

– Vi har i många år kritiserat de orimliga prishöjningarna på elnätsmarknaden. Det är inte rimligt att ett byte av system för prisövervakning ska få så drastiska effekter. Förhoppningsvis kommer Energimarknadsinspektionen att överklaga domen, säger Roland Jonsson.

Läs också Så mycket dyrare har elen blivit i din kommun Miljarder måste investeras i vatten och avlopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.