HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Blandade känslor efter renovering i Fornbacken

Södertälje En rejäl hyreshöjning och fint renoverade lägenheter. Men också. väggtallrikar som ramlat i golvet på grund av byggarbeten. Telge Bostäders hyresgäster i Fornbacken har blandade känslor om upprustningen.
Foto: Kenneth Samuelsson
Nicma Sahins tallrikar på köksvägen ramlade ner när Skanska bilade bort betong ovanför hennes lägenhet

Sedan en tid är Telge Bostäder klara med renoveringen av det första huset på Fornbacken. Totalt ska 750 lägenheter renoveras och när Hem & Hyra besöker området och pratar med ett tiotal hyresgäster är åsikterna om renoveringen tydlig.

De flesta som har valt alternativ två och fått helrenoverat är precis som Eleen Ouns nöjda med slutresultatet.
– Allt är jättefint, det enda är att de har glömt att måla lite vid dörrkarmen i köket. Jag sade till för ett år sedan men de har inte kommit ännu, säger hon.

Läs ocksåTelge Bostäder går arga hyresgäster till mötes

Men precis som alla andra hyresgäster jag pratar med klagar hon över hyreshöjningen på mellan 21 och 34 procent beroende på upprustningsalternativ. Hennes helrenoverade trea har fått en höjning från cirka 6 000 kronor till runt åtta tusen kronor i månaden.

– Det är jättemycket och vi ska försöka flytta till en billigare som inte är renoverad, säger hon.

Några hyresgäster är missnöjda med att de fått beskedet att renoveringen var klar och flyttat tillbaka, men att det sedan visat sig att hela övervåningen på huset bilades bort under tiden hyresgästerna bodde i huset.

Läs också”Vi känner oss rejält överkörda”

En av de som störts av oljudet är Nisme Sahin, som bor högt upp i huset precis under den våning som bilats bort.
– De sade att det var klart men det var det inte. Det har låtit så mycket att jag inte har kunnat kolla på tv eller prata i telefon, säger hon.

Hon berättar att bilandet och borrandet ledde till att en tavla ramlade ner och förstörde ett bord. I köket ramlade fyra prydnadstallrikar i porslin ner från väggarna och gick sönder.

Annons

– Jag har sagt till Telge Bostäder och men de lyssnar inte, säger hon.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Björn Lindbom , som bor på bottenvåningen, är helnöjd med helrenoveringen av lägenheten, även om han tycker att höjningen för tvåan från 4 900 kronor till 6 300 kronor är saftig. Han bekräftar störningarna och tycker att det bästa vore om de hade fått bo i evakueringslägenheterna tills allt var färdigt.

– Det är alldeles tipptopp i lägenheten. Men när de bilade bort övervåningen var det olidligt. Det skakade i hela huset och man kunde inte vara i lägenheten, säger han

Skälet till att hyresgästerna fick flytta tillbaka innan renoveringen var klar är enligt Margareta Lindersson, projektledare på Telge Bostäder, flera. Dels har byggbolaget Skanska inte haft kapacitet att renovera mer än en trappuppgång i taget, dels har Telge Bostäder haft svårt att få fram evakueringslägenheter.

Konsekvensen har blivit att hyresgästerna får flytta tillbaka när deras trappuppgång är klar och bo i huset under renoveringen av resten av lägenheterna och fastigheten.

– Men vi har varit tydliga med att berätta det här från början så hyresgästerna har vetat om det, säger hon.

Men har ni inte ansvar för att se till att hyresgästerna inte behöver leva med stora störningar?

Annons

– Vi har förvarnat hyresgästerna och erbjudit dem att vara i Hyresgästföreningens lokal dagtid. Men det är klart att det låtit mycket, vi har bilat bort en stor del av övervåningen och borrat i huset, säger hon.

Hur kompenseras hyresgästerna för oväsendet?

– De får ingen speciell kompensation för oljudet men vi har kommit överens med hyresgästföreningen om att de ska få en generell rabatt på 40 procent på första hyran när de flyttar tillbaka. Sedan införs hyreshöjningen under tre år, säger hon.

En hyresgäst säger att porslinstallrikar ramlat ner från väggen och förstörts när det har bilats ovanför henne. Men att hon inte kompenserats trots att hon sagt till er, varför?

– Då måste hon komma in med ett ersättningsanspråk och det har hon inte gjort.

Läs också Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.