HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Blygsam hyreshöjning för 11 000 hushåll – 0,3 procent

Skåne 2016 års hyreshöjning för 11 000 hushåll i norra Skåne är spikad. För de som bor hos privata värdar blir den 0,3 procent i genomsnitt.
Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen har kommit överens om hyrorna för 11 000 hushåll som bor hos privata värdar.

För den som har en hyra på 6 500 kronor innebär höjningen som mest 33 kronor i månaden och för vissa blir den oförändrad. Det står klart efter att Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd har träffat en ramöverenskommelse där hyrorna höjs med mellan 0-0,5 procent. Nästa steg är nu att gå ner på fastighetsnivå och fastställa höjningen.

Hyresgästföreningen uppger att uppgörelsen omfattar en stor mängd privatägda fastigheter i Bjuv, Bromölla, Båstad, Eslöv, Höganäs, Hörby, Höör, Klippan, Kristianstad, Kävlinge, Osby, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga och Östra Göinge. Hyreshöjningen i Helsingborg blir något högre och landar på 0,33 procent i genomsnitt.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

I hyresförhandlingarna inför nästa år har Hyresgästföreningen gått ut hårt med att det nu också är dags för hyresgästerna att ta del av låga räntor och låg inflation. Ett par mildra vintrar har också sänkt bostadsbolagens kostnader.

− Detta ska märkas hos våra medlemmar och hyresgäster. Vi har hela tiden hävdat att 2016 måste vara hyresgästernas år. Vi har också varit väldigt tydliga i ett tidigt skede att det är dessa nivåer vi tycker är rimliga, säger Evalena Agertoft, förhandlingschef på Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Först ut i norra Skåne har de kommunala bostadsbolagen Helsingborgshem och Hässlehem varit med 0,13 respektive 0,2 procent.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Enligt Fastighetsägarna Syd kommer de flesta hushåll i Helsingborg att få en höjning på 0,5 procent. Om övriga kommuner kan du läsa här på deras hemsida.

Här kan du på Hem&Hyra läsa allt om 2016 års skånska förhandlingar.

Läs också Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.