Annons

Boende kräver utredning av hyrorna på Blekingevägen

Lund Utred hur Hyresgästföreningen kunde godkänna den 50-procentiga hyreshöjningen. Det kräver några boende på Blekingevägen inför torsdagkvällens årsmöte i Lund.

I en skrivelse till styrelsen för Hyresgästföreningen i Lund kräver husombudet Hans Heander och två hyresgäster på adressen att årsmötet väljer en utredningsgrupp som får i uppgift att genomlysa och utvärdera varför Häglunds fastigheter gavs möjlighet att ta ut vad man beskriver som en överhyra jämfört med andra jämförbara adresser i Lund.

Hem & Hyra har i en rad artiklar berättat om hyresstriden på Blekingevägen i Lund. Striden blossade upp efter att fastighetsägaren Häglunds 2009-2010 bytt stammar och renoverat kök och badrum. Det blev en kostsam historia för hyresgästerna som drabbades av hyreshöjningar på upp mot 50 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons

Orimligt ansåg många och protesterade i hyresnämnden. Men trots att man tagit fram exempel på en betydligt billigare lägenheter inom LKF med samma standard och avstånd till centrum valde nämnden att godkänna höjningen.  I sitt beslut konstaterar nämnden att hyran på Blekingevägen visserligen hamnat på en oförklarligt hög nivå jämfört med denna lägenhet men att det finns betydande variationer inom det kommunala bolaget. Och eftersom Hyresgästföreningen godkänt höjningen får den nya hyran betraktas som skälig. 

Annons

– Detta är ett dråpslag för oss. Jag är ledsen som satan. Här har Hyresgästföreningen hjälpt värden att få marknadshyror och nämnden godkänner det, sa Hans Heander då.

Läs också Hyresgästerna på Fredsgatan förlorade hyresstriden Hyresnämnden granskade standarden på Fredsgatan Svårt att få hyresnämnden att ändra hyran Chockhöjning i Lund prövas i nämnden Peters hyra höjdes med 43 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.