Annons

Bollebo vill kompenseras för höjda taxor

Bollebygd Bollebygds hyresbostäder vill höja hyran med 3,58 procent under nästa år. Anledningen till det relativt höga yrkandet beror på att kommunen höjde VA-taxan rejält – förra året.

Yrkande från bostadsstiftelsen Bollebygds hyresbostäder, Bollebo, är ett av de högsta i Västra Götaland inför 2015. Det höga kravet bygger på att Bollebo drabbats hårt av att kommunen under förra året höjde avgifterna för vatten och avlopp, den så kallade VA-taxan. Att höjningen påverkar stiftelsen är båda parter i förhandlingen överens om. Från Hyresgästföreningens sida tycker man dock att stiftelsen kompenserades redan i förra årets förhandlingar.

– Den nya taxan har slagit hårt mot den kommunala bostadsstiftelsen. För boende i flerfamiljshus innebar det en höjning med drygt 40 procent av utgifterna och det är en verklighet som vi får förhålla oss till. Men frågan är vem som ska bära kostnaden. Om den helt och hållet ska vältras ut på hyresgästerna, säger sig Ann-Christin Josefsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Förra årets förhandlingar kunde inte lösas lokalt utan fick avgöras med hjälp av medling från centrala parter. Då höjde Bollebo sitt yrkande från 2,9 till 4,4 procent under förhandling, just för att VA-taxan höjdes. Hur det kommer gå i årets förhandlingar vill Ann-Christin Josefsson inte sia om. Men hon konstaterar att det inte kommer bli lätt.

– Vi måste hitta en nivå som är rimlig och schysst. Stiftelsen ska givetvis klara sina åtagande men det ska även vara hanterbart för hyresgästerna.

Annons

Hem & Hyra har ännu inte lyckat nå Bollebos vd för en kommentar. 

Annons

Här kan du se vad andra värdar i Västra Götaland yrkat på inför 2015. 

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Här kan du se vilka hyresuppgörelser som är klara för 2015.

Läs också Hänsynslöst eller ansvarsfullt? - Bollebos rekordyrkande upprör Höjd hyra med en hundring i BohusÄlvsborg-Skaraborg Höjda hyror i Stenungsund och på Orust Trots höga taxehöjningar prutades hyrorna i Bollebygd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.