Annons

Borås folkhögskola växer på Hässleholmen

Borås I dag inviger Borås folkhögskola 725 nya kvadratmeter på Hässleholmen. "Det känns fantastiskt att det vi startade i hyresgästföreningslokal för snart tjugo år sedan har vuxit till det här", säger Gun-Gerd Hagström.

Kaffe, tårta, tal, rundtur, mingel och föreläsning av författaren Lasse Berg. I dag är det högtidlig invigning av Borås folkhögskolas nya lokaler på Hässleholmen i Borås.

– Nu får vi fyra nya klassrum, arbetsrum för personalen och en stor fin aula, säger rektor Camilla Karlsson.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Sedan sommaren 2015 är Borås folkhögskola en av Sveriges 154 folkhögskolor. Men skolans historia börjar inte där. Redan i slutet av 1990-talet bedrevs det folkhögskoleutbildning på Hässleholmen. Och en av de grundande medlemsorganisationerna var Hyresgästföreningen.

– Vi ville göra något för områdets vuxna. Hässleholmen är ett mångkulturellt. Många här är nya i Sverige och har ett annat modersmål än svenska. För att de ska ha en chans att ta sig in i samhället så behövs det utbildning. Så vi inledde ett samarbete med Viskadalens folkhögskola som startade en filial här i området. Inledningsvis höll vi till i olika lokaler som Hyresgästföreningen hade på Tunnlandsgatan och Marklandsgatan. Därefter i Kvartersstugan mitt på Hässleholmen, säger Gun-Gerd Hagström, förtroendevald inom Hyresgästföreningen.

Annons

Informationen om utbildningen spreds i foldrar som delades ut till hyresgästerna men även via barnen i området.

Läs ocksåHyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda"Hyresgästföreningen säljer Solgården som använts för kollo för barn i utsatta områden. "Det vore fantastiskt om någon drev det vidare i samma anda", säger regionchef Peter Laang.

– Ungdomarna hade vi redan kontakt med. Så ett sätt att nå föräldrar var att berätta om folkhögskoleutbildningen för dem så att de spred informationen vidare därhemma, säger Gun-Gerd Hagström.

I takt med att elevantalet växte kom behovet av större egna lokaler. Det fick skolan i början av år 2017, då den flyttade till Solvarvsvägen. Det är där man nu intar ytterligare ett våningsplan.

– Det känns fantastiskt att det vi startade i hyresgästföreningslokal för snart tjugo år sedan har vuxit till den fina verksamhet som bedrivs i dag, säger Gun-Gerd Hagström.

Annons
Läs ocksåRegionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

Hyresgästföreningen är fortfarande engagerad i skolan. Tre personer från Hyresgästföreningen sitter i styrelsen för den skolförening som  leder verksamheten.

– Det här är just en sådan verksamhet som vi vill vara delaktiga i. Borås folkhögskola ligger mitt i ett hyreshusområde som dessutom har klassats som särskilt utsatt av polisen. Skolan gör verklig nytta för våra medlemmar och andra hyresgäster. Genom att engagera oss i den kan vi vara den breda samhällsaktör som framtidsprogram säger att vi ska vara, säger Cajsa Linderoth, en av Hyresgästföreningens representanter i styrelsen.

Fakta: Borås folkhögskola

Ligger i bostadsområdet Hässleholmen.

Har skolföreningen Borås folkhögskola som huvudman. I den ingår Hyresgästföreningen, AB Bostäder samt ABF Sjuhärad.

Erbjuder allmän kurs på grund- och gymnasienivå samt utbildning till stadsdelsvärd.

Läs också Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Lägger ner kollo för utsatta barn: "Inte ekonomiskt försvarbart att driva Solgården" Var du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.