HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Borås folkhögskola växer på Hässleholmen

Borås I dag inviger Borås folkhögskola 725 nya kvadratmeter på Hässleholmen. "Det känns fantastiskt att det vi startade i hyresgästföreningslokal för snart tjugo år sedan har vuxit till det här", säger Gun-Gerd Hagström.

Kaffe, tårta, tal, rundtur, mingel och föreläsning av författaren Lasse Berg. I dag är det högtidlig invigning av Borås folkhögskolas nya lokaler på Hässleholmen i Borås.

– Nu får vi fyra nya klassrum, arbetsrum för personalen och en stor fin aula, säger rektor Camilla Karlsson.

Läs ocksåNy stiftelse ska stötta unga i Göteborgs utsatta områden

Sedan sommaren 2015 är Borås folkhögskola en av Sveriges 154 folkhögskolor. Men skolans historia börjar inte där. Redan i slutet av 1990-talet bedrevs det folkhögskoleutbildning på Hässleholmen. Och en av de grundande medlemsorganisationerna var Hyresgästföreningen.

– Vi ville göra något för områdets vuxna. Hässleholmen är ett mångkulturellt. Många här är nya i Sverige och har ett annat modersmål än svenska. För att de ska ha en chans att ta sig in i samhället så behövs det utbildning. Så vi inledde ett samarbete med Viskadalens folkhögskola som startade en filial här i området. Inledningsvis höll vi till i olika lokaler som Hyresgästföreningen hade på Tunnlandsgatan och Marklandsgatan. Därefter i Kvartersstugan mitt på Hässleholmen, säger Gun-Gerd Hagström, förtroendevald inom Hyresgästföreningen.

Informationen om utbildningen spreds i foldrar som delades ut till hyresgästerna men även via barnen i området.

Läs ocksåVärdens jobb bryter segregationen - "Nu har jag något att skriva på cv:n"

– Ungdomarna hade vi redan kontakt med. Så ett sätt att nå föräldrar var att berätta om folkhögskoleutbildningen för dem så att de spred informationen vidare därhemma, säger Gun-Gerd Hagström.

I takt med att elevantalet växte kom behovet av större egna lokaler. Det fick skolan i början av år 2017, då den flyttade till Solvarvsvägen. Det är där man nu intar ytterligare ett våningsplan.

– Det känns fantastiskt att det vi startade i hyresgästföreningslokal för snart tjugo år sedan har vuxit till den fina verksamhet som bedrivs i dag, säger Gun-Gerd Hagström.

Läs ocksåVästsvenska kommuner mörkar svar om avhysningspolicy

Hyresgästföreningen är fortfarande engagerad i skolan. Tre personer från Hyresgästföreningen sitter i styrelsen för den skolförening som  leder verksamheten.

– Det här är just en sådan verksamhet som vi vill vara delaktiga i. Borås folkhögskola ligger mitt i ett hyreshusområde som dessutom har klassats som särskilt utsatt av polisen. Skolan gör verklig nytta för våra medlemmar och andra hyresgäster. Genom att engagera oss i den kan vi vara den breda samhällsaktör som framtidsprogram säger att vi ska vara, säger Cajsa Linderoth, en av Hyresgästföreningens representanter i styrelsen.

Fakta: Borås folkhögskola

Ligger i bostadsområdet Hässleholmen.

Har skolföreningen Borås folkhögskola som huvudman. I den ingår Hyresgästföreningen, AB Bostäder samt ABF Sjuhärad.

Erbjuder allmän kurs på grund- och gymnasienivå samt utbildning till stadsdelsvärd.

Läs också Lämnar regionstyrelsen - "Förnyelsen går för långsamt" Hyreskrav på över 13 procent väcker oro i Hällevadsholm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.