Annons

Boråsvärden Fribo först ut i hyresförhandlingarna

Borås Nu är hyresförhandlingarna igång. Boråsvärden Fribo är den första kommunala värden som kommer med ett yrkande – en hyreshöjning med 26 kronor per kvadratmeter.

Under förra årets förhandling stack det kommunala bolaget Fribo ut med länets näst högsta yrkande. Då ville man höja hyrorna med 4,8 procent. I år har man lagt sig något lägre, i snitt på cirka 3,5 procent. Men Fribos vd, Kjell-Ove Sethson, vill inte prata procent. 

– Det blir helt missvisande för oss som har så låga hyror. Den höjningen vi yrkar på ligger i nivå med vad andra bolag tar som har en årlig ökning på cirka 2 procent, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bolaget vill höja hyran med 26 kronor per kvadratmeter i snitt, vilket blir ungefär 130 kronor i månaden för en hyresgäst i en tvåa som betalar ungefär 3 700 kronor i månaden. Hyresgästföreningen ännu inte kommit med något motbud.
– Vi kommer som vanligt att granska bolagets budget och vända uppochner på alla siffror. Det är dock tydligt att bolaget får allt tuffare att få ihop sin ekonomi, säger Ann-Christin Josefsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons

Förra hyresförhandlingen blev en långdragen historia. Efter strandade förhandlingar fick Hyresmarknadskommittén besluta i frågan och först i maj i år slog de fast att hyran skulle höjas med 24 kronor per kvadratmeter, cirka 3,4 procent. Då var ingen av parterna nöjda.

Det som var stötestenen under förra förhandlingen är även det som kommer att diskuteras i år – underhållet. Vad som ska göras, när det ska göras och hur det ska bekostas är frågorna.
Men Kjell-Ove Sethson tror inte att det kommer bli lika svårt att komma överens i år.
– Jag har redan träffat Hyresgästföreningen och gått igenom yrkandet och vi har bokat upp två eller tre förhandlingstillfällen nu under hösten. Så jag tror inte det blir några problem nu när vi är ute i så god tid. Vi räknar med att hyrorna kommer vara klara till 1 januari.
Förhandlingen startar den 30 oktober.

Annons
Läs ocksåNya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”
Fakta: Hyrorna hos Fribo

– Det kommunala bostadsbolaget Fribo i Borås vill höja hyran med 26 kr/kvm/år (cirka 3,5 procent) från och med 1 januari 2014.

– För ett hushåll i en tvåa som betalar 3 752 kronor i månaden skulle det innebära en höjning på 130 kronor i månaden.

– Förra året ville man höja hyran med 34 kr/kvm/år (cirka 4,8 procent).

– Hyresmarknadskommittén beslutade i maj i år att hyrorna skulle höjas med 24 kr/kvm/år (cirka 3,4 procent) från och med juni.

– Fribo har drygt 500 lägenheter. En majoritet av dem ligger i Fristad. 

Läs också Två nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de Kraftig kritik mot Uppsalahems yrkande: "närmast obegripligt" Höjda hyror i Stenungsund och på Orust Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.