Annons

Bordell via Airbnb inget skäl att säga upp hyreskontrakt

Göteborg När lägenheten i västra Göteborg hyrdes ut via Airbnb och användes som bordell fick värden nog och sade upp kontraktet. Men hyresnämnden ger hyresgästen rätt att bo kvar.
Foto: Rikard Ljungqvist
Mannen hyrde ut sin lägenhet i andrahand till en kvinna. Vid ett polistillslag upptäcktes att lägenheten nyttjades som bordell, något mannen hävdar att han inte kände till.

Det var i oktober 2020 som värden, det kommunala bostadsbolaget Poseidon, fick veta att det förekom prostitution i trerumslägenheten i västra Göteborg. Polisen gjorde ett tillslag mot lägenheten och upptäckte att den hyrdes ut i andra hand. Kvinnan i lägenheten uppgav att hon hyrt den via Airbnb. Polisen kontaktade då förstahandshyresgästen.

När mannen fick klart för sig vad som försiggick i hans lägenhet, bad han polisen att omedelbart avhysa kvinnan han hyrt ut till. Han sade sig inte ha haft någon som helst vetskap om att hans bostad användes som bordell.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hyresvärden, Poseidon, tror inte på mannens uppgifter utan menar att han själv bär ansvar för vad som skett i hans lägenhet. De sade därför upp hyreskontraktet i december, något mannen motsatt sig.

Poseidon anger flera skäl till varför man vill säga upp mannens kontrakt:

Annons
  • Dels handlar det om att lägenheten upplåtits som bordell, något som innefattar brottslig verksamhet.
  • Dels att mannen vid flera tillfällen hyrt ut lägenheten i andra hand utan tillstånd från värden.
  • Som ett tredje skäl anser värden att mannen inte har behov av lägenheten eftersom han bor på annat håll.

Mannen erkänner att han olovligen hyrt ut lägenheten i andra hand, men bara vid tre tillfällen och som längst en vecka. Att han gjorde det berodde på att han hamnat i ekonomiska svårigheter efter att ha förlorat sitt jobb och dessutom blivit sjuk i Covid-19.

Han säger sig inte ha någon annanstans att bo, och lovar att aldrig mer hyra ut i andra hand på Airbnb eller liknande utan värdens godkännande.

Hyresnämnden anser i sitt beslut att det är bevisat att prostitution förekommit i lägenheten. Men eftersom det inte är brottsligt att sälja sex, och eftersom mannen dessutom bad polisen avhysa kvinnan så fort han fick kännedom om vad som skedde, kan nämnden inte se vad mannens brott skulle vara. Det brott som skett i hans lägenhet har ju begåtts av sexköparna, inte av honom eller hans andrahandshyresgäst.

Poseidon hävdar också att mannen hyrt ut i andrahand vid betydligt fler tillfällen än han erkänner. Som bevis anför de ett PM från polisen. Men ett PM anser hyresnämnden är ett alltför svagt bevis, och avslår därför kravet att kontraktet ska sägas upp på grund av detta.

Annons
Läs ocksåMan tvingas flytta – knivskar sin granne och släpade honom i håret

Slutligen godtar nämnden mannens uppgifter om att han inte har någon annan bostad, och avvisar värdens krav vad gäller den delen. Mannen får därmed rätt att bo kvar i lägenheten.

UPPDATERING: Hyresvärden överklagade beslutet till hovrätten, men valde senare att dra tillbaka sitt överklagande. Därmed gäller hyresnämndens beslut.

Läs också Värden vill vräka för vanvård - ifrågasatta bilder blir bevisning Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?" Lulebo: De har orsakat spridning i hela huset 63-åring döms för svart överhyra – men går plus ekonomiskt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.