HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bostadsbidrag skuldfälla för student

Nyheter Nästan fyra av tio studenter måste betala tillbaka delar av sitt bostadsbidrag långt i efterhand. Bidragets konstruktion borde ändras, tycker Inspektionen för socialförsäkringen.
Det är för svårt att göra rätt. Fyra av tio studenter måste betala tillbaka bostadsbidrag långt i efterhand.

Försäkringskassan har gått igenom återbetalningskraven mot studenter i nio av landets största studentstäder.

Det visar sig att de som pluggar i Halmstad är sämst på att pricka in rätt inkomstnivå. 41 procent av studenterna där har behövt betala tillbaka delar av sitt bostadsbidrag när det visat sig att de har tjänat mer än de uppskattade när de sökte bidraget.

Läs ocksåEfter värdens dolda påslag: Michael och hans grannar får tillbaka över 330 000 kronorMichael Karlsson hyresgäst Lidingö

Snittet på de nio orterna ligger strax under 40 procent. Sammantaget är studenterna sämre än andra grupper på att hålla reda på inkomster och bidrag. Bland barnfamiljer och bland unga totalt är det ungefär 33 procent som får återbetalningskrav. 

Att så många får fel belopp beror på att bostadsbidraget bygger på en uppskattning av vilka inkomster man kommer att ha under hela året. I efterhand kontrolleras uppgifterna mot det slutliga skattebeskedet. Den som visade sig få högre inkomster än uppskattat, måste betala tillbaka en del av bidraget.

Annons

– Studenter hamnar ofta i det läget. De kan sluta sina studier till sommaren och börja jobba. Då måste de betala tillbaka vårens bostadsbidrag i efterhand, trots att de verkligen hade behov av det under vårterminen, säger Elisabeth Frid, utredare på Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.

Läs ocksåVädrets makter: Orörd snö avslöjade bidragsfuskaren

Återbetalningskravet kan komma som en chock långt i efterhand och två tredjedelar av alla klarar inte att betala tillbaka i tid utan blir skuldsatta.

Ett av ISF:s förslag är att hela konstruktionen ändras så att bidraget beräknas på månadsinkomsten i stället för årsinkomsten.

– Om jag söker bostadsbidrag i januari när jag har låg inkomst och får jobb senare, så skulle man inte kräva tillbaka bidraget för januari. Eftersom jag hade rätt till bostadsbidrag i januari skulle jag få behålla det, säger Elisabeth Frid.

Annons
Läs ocksåOrimlig lösning? De slåss om att vinna tillbaka din överhyra

Försäkringskassan instämmer i stort i ISF:s bedömningar, men i väntan på eventuella reformer fortsätter man att försöka informera bort problemen med återbetalningarna. 2014 lanserades en app som gör det lätt att anmäla ändrade inkomster eller bostadskostnader som påverkar bostadsbidraget. Appen har laddats ner över 45 000 gånger, men hittills har man inte märkt att återbetalningskraven har minskat.

Fakta: Så många måste betala tillbaka
Stad Studenter med bostadsbidrag Andel återbetalnings-skyldiga
Halmstad 1 099 41%
Örebro 1 943 40%
Stockholm 4 324 39%
Göteborg 6 593 38%
Umeå 2 036 38%
Karlstad 1 818 35%
Linköping  4 171 34%
Uppsala 3 563 33%
Lund 3 794 33%

Källa: Försäkringskassan

Fakta: Bostadsbidrag

När man ansöker om bostadsbidrag får man ange beräknad årsinkomst. 
Om inkomsten sedan förändras under året ändras också rätten till bostadsbidrag.
Försäkringskassan kontrollerar detta i efterhand genom att stämma av utbetalningarna mot de slutgiltiga skattebeskeden. Det kan alltså dröja två år från att bidraget tas emot till man får besked om återbetalning.
Bostadsbidrag kan sökas av barnfamiljer och personer under 29 år.
Har du rätt till bostadsbidrag? Kolla Försäkringskassans ”Kassakollen” här.

Läs också Tusentals fler till Kronofogden på grund av bostadsbidrag Jennies värd var skriven på fel adress – nu blir hon både skuldsatt och utkastad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.