Annons

Bostadsbolag kritiseras för vinstutdelning

Stockholm Femton bostadsbolag i Stockholm har delat ut miljardvinst till kommunerna. Tre av bolagen delade ut mer pengar än de får, visar Länsstyrelsens granskning.

Länsstyrelsens årliga genomgång av bostadsbolagens vinstutdelning bekräftar resultatet i Hem & Hyras nyligen genomförda granskning. De allmännyttiga bolagen i länet har delat ut över 1, 3 miljarder kronor till sina ägare.

Majoriteten av pengarna delades ut av de tre stora stockholmsbolagen och detta ledde tidigare i år till att hyresgäster överklagade bolagens beslut till Förvaltningsrätten i Stockholm.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men Länsstyrelsen i Stockholms län tycker inte att de tre bolagen har gjort något fel.
– Den nya lagen för allmännyttiga bolag ger dem vida ramar att ta ut mer vinst än tidigare och vi tycker deras värdeöverföringar ryms inom ramen för den nya lagen, men det är jättebra om en domstol  granskar det här, säger Maria Heymowska, enhetschef enheten för bostadsfrågor på Länsstyrelsen i Stockholms län.

Annons

Länsstyrelsens rapport, som nu skickas vidare till Boverket, visar att 12 bostadsbolagbolag de-lade ut vinst till ägarna för räkenskapsåret 2011. Av dessa delade Haninge Bostäder, Upplands-Brohus och Fastighets AB Förvaltaren ut för mycket vinst till sina ägare.

Haninge Bostäders vd Christoph Vejde förklarar att vinsten till Haningen kommun är ränta för ett lån som kommunen tagit för bostadsbolaget.

Läs ocksåÖver hundra miljoner lämnar skånska hyresvärdar

Annette Sand,  vd på Fastighets AB Förvaltaren, som delade ut 1, 9 miljoner kronor för mycket, försvarar sig med att hyresgästerna inte förlorar på att de delar ut pengarna.

Annons

– Genom att dela ut pengarna så betalar våra ägare skatt på vinsten i stället för vi och de betalar lägre skatt än om vi skulle behållit pengarna. Men det viktiga för hyresgästerna är att vi får tillbaka de 1,9 miljonerna minus den skatt vi skulle betalat, så de förlorar inte på det här, säger Annette Sand.

Fakta: Så mycket pengar får bolagen dela ut

Enligt lagen om allmännyttiga kommunala bostadsbolag får bolagens vinst till kommunerna inte vara större än räntan på det kapital som kommunerna skjutit till bolaget som betalning för aktier. För räkenskapsåret innebar det att kommunerna fick ta ut en ränta på 3, 57 procent. Bolagen får heller inte dela ut mer än hälften av bolagets vinst.

Den nya lagen gör att bostadsbolagen kan bryta mot ovanstående regel och dela ut större vinst än tidigare om de sålt fastigheter, bolagen får dock dela ut maximalt hälften av vinsten från fastighetsförsäljningar.

Bolagen får också dela ut mer pengar än räntan om pengarna används till åtgärder som främjar integration och social sammanhållning eller går till satsningar som hjälper personer som kommunen har ett särskilt ansvar för.

Läs också Karlskogahem bäst i länet på att tjäna pengar Sämre resultat för länets stora bostadsföretag Hyresbolagen har hög lönsamhet Bra år för kommunernas bostadsbolag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.