Annons

Över hundra miljoner lämnar skånska hyresvärdar

Skåne Helsingborg, Svalöv, Malmö och Lund gör i år gemensam sak. De plockar miljoner ur sina kommunala bostadsbolag. Samtidigt vill hyresvärdarna höja hyrorna.
Foto: Gry Ellebjerg
Anna Frögren och Lena Bengtsson deltog i Hyresgästföreningens manifestation mot M, KD och SD:s förslag om att plocka fyra miljoner kronor ur det kommunala bostadsbolaget i Svalöv.

Slutet av oktober och politikerna i Svalöv har samlats i kommunfullmäktige. På agendan står ett beslut om en utdelning av det kommunala bostadsbolagets hela vinst. Fyra miljoner. Det är SD, M och KD som står bakom idén och de har majoritet.

Förslaget har stött på patrull. Hyresgästföreningen har snabbt startat en namninsamling och ett 40-tal protesterar nu utanför kommunhuset.
– Jag tycker att det är galet med vinstuttaget. Hyrorna ska gå till underhåll och nybyggnation. Vi som är hyresgäster ska inte straffas och bli beskattade två gånger, säger Per Nilsson som är en av hyresgästerna på plats.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Före kommunfullmäktigemötet säger Teddy Nilsson (SD), kommunstyrelsens ordförande i Svalöv, till Hem & Hyra att hyresgästerna inte påverkas utan att det är bostadsbolagets arbete som har gjort utdelningen möjlig.
– Och det drabbar inte bolaget alls, det har ett uppbyggt kapital, säger han.

Några månader tidigare har politikerna i Helsingborg tagit ett liknande beslut. Ett större bolag och större pengar. Till synes utan vånda har politikerna klubbat ett ägardirektiv med innebörden att 25 miljoner årligen ska fylla på stadskassan.
Åtta mil norrut har Halmstad sedan 2015 plockat 20 miljoner årligen ur det kommunala bostadsbolaget. I Kristianstad fick ABK senast 2016 dela ut 30 miljoner kronor till kommunen. I söder vill Malmö 2020 ta 95 miljoner ur MKB och i Lund har ett extra uttag ur kommunala LKF på 30 miljoner klubbats.

Annons

I norra Skåne och Halmstad är Peter Olsén förhandlare och han ser att kommunerna i allt större utsträckning hittar olika sätt att plocka åt sig pengar. Uttagen är reglerade i lag och kan göras på flera olika sätt, vissa mer synliga än andra. Enligt honom borde ändå förnuft och moral styra.

Läs ocksåCannabisodling, en dörr minerad med sprängmedel och försenade hyror – här är hyresgästen som gjort alla felRester av cannabisodling: ett inplastat utrymme i lägenheten samt växtnäring.

Som minst borde alla politiker sätta sig in i vad de faktiskt beslutar om. Nu verkar de mest snegla på varandra och resonera ”kan de så kan väl vi”.
– Vet politiker verkligen vad de beslutar om, frågar han sig.

Kommunernas vanligaste argument är att allmännyttan ägs av kommunerna och därmed alla invånare. Gör bolagen vinst kan den användas till gagn för hela kommunen. Så tycker inte Hyresgästföreningen att man kan resonera då alla intäkter kommer från hyresgästerna och borde på det ena eller andra sättet gå tillbaka till dem. Blir det så mycket pengar över att de kan lämna bolaget då behövs inga hyreshöjningar överhuvudtaget.

Annons

I Svalöv lyckades oppositionen skjuta upp beslutet genom en så kallad minoritetsåterresmiss. Men bara en gång. I slutet av november gick förslaget igenom.

Läs ocksåHär är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”En man på de ena sidan och på de andra en man som går i ett soprum.
Fakta: Argument för att vinster delas ut
  • Allmännyttan ägs av kommunen och därmed alla invånare. Bostadsbolagen är en resurs för alla.
  • Lagen tillåter viss utdelning.
Fakta: Argument för att vinster inte ska röras
  • Hyresgäster ska inte betala mer till kommunal verksamhet än de som äger sitt boende.
  • Bolagen och deras roll som allmännytta försvagas.
Läs också Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig” Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.