HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsbolag i norr satsar på klimatet

Jämtland 113 företag med sammanlagt 406 000 lägenheter har hittills anslutit sig till Allmännyttans Klimatinitiativ. Däribland Bergs Hyreshus, Krambo, Mitthem i Sundsvall och Timråbo.

Allmännyttans klimatinitiativ lanserades i november under allmännyttans klimat- och energikonferens, som i år hölls i Stockholm.

Det är ett gemensamt upprop där deltagarnas mål är att vara fossilfria senast år 2030 och minska energianvändningen med 30 procent.

Läs ocksåNorrland får betala när rika Stockholmskommuner "dumpar" bostadslösa

– Förhoppningen var då att 20 företag skulle ansluta sig i samband med konferensen, berättar Therese Rydstedt, energiexpert på Sabo i ett nyhetsutskick.

Men redan dagen efter konferensen hade 67 företag skrivit under avsiktsförklaringen om att gå med i initiativet.

Sedan dess har ytterligare 43 kommunägda bostadsföretag anslutit sig. Strax före jul var siffran 110 bostadsbolag med sammanlagt 400 000 lägenheter.

Läs ocksåVästsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor

Från södra Norrland har Bergs Hyreshus, Mitthem i Sundsvall, Krambo och Timråbo anmält intresse att delta i Klimatinitiativet.

– Det här överträffar våra vildaste förväntningar. Men det visar att väldigt många tycker att klimatfrågan är väldigt viktig, säger Gabriella Castegren, energiexpert på Sabo.

Att 110 företag gått med betyder också att antalet redan nu överstiger anslutningen i föregångaren Skåneinitiativet, den allmännyttiga energiutmaningen där 105 bostadsföretag deltog och på tio år bantade bort sammanlagt 4,7 terawattimmar energi.

Läs ocksåProtesterna hjälpte inte: Ludvikahem säljer 147 lägenheter

– Det har gått väldigt fort att upparbeta ett engagemang för Klimatinitiativet. Det kan man nog delvis tacka Skåneinitiativet för, som bevisade att det går att uppnå väldigt mycket när man går ihop, inspirerar varandra och dessutom både mäter och följer upp sina resultat, säger Patrizia Finessi, Sabos miljöexpert.

En ny metod har tagits fram för att beräkna klimatresultaten.

– Snart är det dags att testa vårt nya inrapporteringsverktyg i skarpt läge. Det ska bli både spännande och roligt att få börja mäta och använda metoden vi tagit fram för det här, säger Patrizia Finessi.

Även andra delar av det praktiska arbetet inom Klimatinitiativet har nu börjat komma igång. Fyra regionala nätverksträffar har planerats in under våren.

– En stor och viktig del inom Klimatinitiativet är ju just att kunna träffas och utbyta erfarenheter med andra företag som gått med. På så sätt får man ett nätverk där man kan bolla idéer om hur man kan gå vidare med sitt eget klimatarbete, säger Gabriella Castegren.

Alla företag som går med kan välja att arbeta lite extra med klimatfrågan i ett eller flera fokusområden: effekttoppar och förnybar energi, klimatkrav på leverantörer och klimatsmart boende. Startträffar för respektive fokusområde har också bokats in.

Läs också Hyresgäster i Göteborg slapp betala vakter i kollektivtrafiken – nu tas domen om Jätteutdelning ur Sandvikenhus kritiseras

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.