Annons

Bostadsbolag tvingas böta 9 miljoner kronor

Haninge Haninge Bostäders köp av 90 hyresrätter blev en dyr historia. Efter att ha nekats prövningstillstånd tvingas bolaget betala nio miljoner kronor i böter för en felaktig upphandling.

Haninge Bostäder har nåtts vägg ände i sin kamp för att försöka slippa betala böter på nio miljoner kronor för köpet av 91 hyresrätter i stadsdelen Vega. Genom att Högsta förvaltningsdomstolen inte beviljar bolaget prövningstillstånd kan bolaget inte driva ärendet vidare juridiskt.

– Vi anser med bestämdhet att vi har gjort allt rätt men kan nu inte göra något mer. Världen är inte rättvis och även om jag inte alls är nöjd med beskedet så tvingas vi acceptera det och lägga det bakom oss, säger Christoph Vejde, vd för Haninge Bostäder.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hem & Hyra har tidigare skrivit flera artiklar om att Konkurrensverket och senare även Kammarrätten i Stockholm beslutat att bötfälla Haninge Bostäder. Skälet är att bolaget köpte aktierna i ett bolag vars enda tillgång var ett bostadsprojekt med 91 hyreslägenheter. Konkurrensverket ansåg att upplägget var riggat för att bolaget skulle slippa upphandla enligt lagen om offentlig upphandling, LOU, något som bolaget hela tiden avvisat. Nu går alltså även Högsta förvaltningsdomstolen på samma linje genom att inte pröva ärendet.

Annons

Vad ska pengarna till att betala böterna tas ifrån?

– Det kommer att påverka oss och hyresgästerna negativt eftersom vi kommer att få låna mer när vi ska bygga nytt, säger Christoph Vejde.

Annons
Läs ocksåPensionären Jonnys garageavgift höjdes med 68 procent: "Jag fick en chock"
Läs också Målade hus med fel färg – tvingas betala 20 miljoner Haninge Bostäder håller nere hyrorna vid nyproduktion Haninge Bostäder höjer hyran 80 kronor Bolag vill höja hyran för att byta balkonger

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.