Annons

Bostadsbrist väntar Uppsalas studenter

Uppsala Återigen väntar bostadsbrist årets studenter inför höstterminen i Uppsala. Studentkåren får dagligen samtal från oroliga studenter och föräldrar.

Brist på små och billiga lägenheter och kötider på ett till två år för ett förstahandskontrakt på en studentbostad. Det är den verklighet som möter blivande universitetsstudenter i Uppsala inför varje hösttermin. Än dröjer det några veckor innan de flesta studenter har anlänt, och det är därför lite tidigt att uttala sig om exakt hur situationen kommer att se ut i år, enligt Hanna Mörk, bostadsansvarig på Uppsala studentkår.

– Men var och varannan dag ringer studenter och även deras föräldrar och är oroliga, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Liksom tidigare år uppmanar studentkåren privatpersoner att hyra ut rum till behövande studenter. Och för att råda bot på den mest akuta bostadsbristen ordnar kåren med sängplatser på vandrarhem, som mest 24 stycken.

Annons

Genom långsiktigt påverkansarbete hoppas studentkåren kunna förändra bostadssituationen i Uppsala på sikt.

–Vi uppmanar kommun och byggföretag att bygga ännu mer bostäder för studenter, säger Hanna Mörk.

Annons
Läs ocksåGottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusenEn svartvit bild där en man i kostym står i en folkmassa i ett köpcentrum.

Enligt henne har Uppsala inte fått något nytillskott på studentbostäder under 2013. Men till nästa år väntas en liten ljusning. Just nu bygger Akademiska Hus och Uppsalahem 235 studentlägenheter på Blåsenhusområdet i centrala Uppsala som ska vara inflyttningsklara våren 2014.

Läs också Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.