HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bostadsbrist väntar Uppsalas studenter

Uppsala Återigen väntar bostadsbrist årets studenter inför höstterminen i Uppsala. Studentkåren får dagligen samtal från oroliga studenter och föräldrar.

Brist på små och billiga lägenheter och kötider på ett till två år för ett förstahandskontrakt på en studentbostad. Det är den verklighet som möter blivande universitetsstudenter i Uppsala inför varje hösttermin. Än dröjer det några veckor innan de flesta studenter har anlänt, och det är därför lite tidigt att uttala sig om exakt hur situationen kommer att se ut i år, enligt Hanna Mörk, bostadsansvarig på Uppsala studentkår.

– Men var och varannan dag ringer studenter och även deras föräldrar och är oroliga, säger hon.

Läs ocksåUppsalahems hyror klara efter strandning

Liksom tidigare år uppmanar studentkåren privatpersoner att hyra ut rum till behövande studenter. Och för att råda bot på den mest akuta bostadsbristen ordnar kåren med sängplatser på vandrarhem, som mest 24 stycken.

Annons

Genom långsiktigt påverkansarbete hoppas studentkåren kunna förändra bostadssituationen i Uppsala på sikt.

–Vi uppmanar kommun och byggföretag att bygga ännu mer bostäder för studenter, säger Hanna Mörk.

Annons
Läs ocksåForskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser"Halvkroppsporträtt på Karin Backvall, forskare, som står intill en bokhylla på Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet. Karin Backvall har forskat om stigmatisering med utgångspunkt i mediebilden av stadsdelen Gottsunda i Uppsala.

Enligt henne har Uppsala inte fått något nytillskott på studentbostäder under 2013. Men till nästa år väntas en liten ljusning. Just nu bygger Akademiska Hus och Uppsalahem 235 studentlägenheter på Blåsenhusområdet i centrala Uppsala som ska vara inflyttningsklara våren 2014.

Läs också Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år Knuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.