HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Bostadsbristen akut i Sundsvall”

Sundsvall - Byggtakten i Sundsvall måste fördubblas om man ska råda bot på bostadsbristen. Det menar Per Skjutar, samhällsplanerare på Sundsvalls kommun.

Förra året byggdes cirka 100 bostäder i Sundsvall enligt kommunens preliminära siffror, 40 av dessa var hyresrätter. Under samma år ökade kommunens befolkning med 574 personer. Bostadsbristen i Sundsvall visar ingen tecken på minskning. I april anmälde över 400 personer intresse för en tvårums hyreslägenhet i centrala Sundsvall – nytt rekord för kommunala bostadsbolaget Mitthem.

Nu pågår arbetet med ett nytt bostadspolitiskt program med syfte att klargöra hur situationen ser ut för de bostadssökande, vilka hinder som finns för byggandet av nya bostäder och vad kommunen kan göra för att komma tillrätta med problemet. Arbetet ska vara klart till årsskiftet, projektledare är Per Skjutar, samhällsplanerare på kommunen. 

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

– Bostadsbristen är i dag akut, det är det stora bekymret i Sundsvall. Kommunen har ansvaret att planera så att alla ska kunna ha en bra bostad, men vi har inte befogenheter att bygga det som behövs. Vi har alltså en uppgift men saknar befogenheter för att lösa den, så vad kan vi göra? säger Per Skjutar. 

Annons

Enligt honom är situationen problematisk i Sundsvall på grund av den ovanligt låga andelen hyreslägenheter. I Sverige är 63 procent av alla lägenheter hyresrätter, i Sundsvall ligger samma siffra på 47 procent. Det gör det svårare för vissa grupper, som unga, lågavlönade och timanställda, att ta sig in på bostadsmarknaden.

– Det är svårt att hitta en lösning. Det är långa kötider och  hyresvärdar höjer sina krav. De väljer förstås sådana som har lätt att betala hyra. Självklart tänker de på sin lönsamhet, det kan jag inte ha några synpunkter på, säger Per Skjutar.

Läs ocksåGustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar"

I kommunens politiska uppdrag finns det formulerat att Sundsvalls kommun ska växa till 100 000 invånare till år 2021. För att nå det målet krävs att 200 bostäder byggs varje år, en fördubbling jämfört med förra året. Per Skjutar har svårt att se hur kommunen ska kunna uppnå det målet.

Annons

– Det som kan te sig märkligt är att vi har gott om plats att bygga nya flerbostadshus. Just nu finns det plats för 1 000 lägenheter i de detaljplaner som är klara. Så det handlar enbart om ekonomi. Det är dyrare i dag att bygga hyreshus än bostadsrätter vilket är klart olyckligt, särskilt med tanke på hur efterfrågan ser ut. Även om priserna på bostadsrätter i Sundsvall är relativt låga är det många som inte har möjlighet att köpa dem, säger Per Skjutar.

Läs också Lycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: "Grogrund för huliganer" Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.