HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Bostadsbristen är akut”

Halmstad Rigmor Wilderoth, ordförande i Hyresgästföreningen Halmstad/Laholm, tycker att valets viktigaste bostadsfråga är bostadsbristen. Bygg små och billiga lägenheter är hennes recept.
Rigmor Wilderoth är ordförande i Hyresgästföreningen Halmstad/Laholm. Foto: Gry Berglind

 Bygg billigt! Bort med lyxen och in med vanlig standard som folk har råd med. Det är några av Rigmor Wilderoths recept för att bota bostadsbristen i Halmstad.

Det byggs i Halmstad men enligt Rigmor Wilderoth behövs det byggas minst 700 nya hyreslägenheter om året. Hon tar en klunk kaffe innan hon berättar att enbart hos det kommunala bostadsbolaget i Halmstad står 70 000 personer i bostadskö, vilket inte ska förväxlas med att alla är aktivt sökande.

Läs ocksåMoa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem"Moa Helleberg i Alingsås kan inte riktigt förstå att hon äntligen har en egen lägenhet.

Hon menar att bostadsbristen är akut och att de som drabbas hårdast är nyseparerade, pensionärer och ungdomar.

– Jag tror inte att unga behöver ha klinkers, golvvärme, tvättmaskin och gud vet allt. Det räcker med vanlig standard.

– Och om du skiljer dig eller är pensionär har du kanske inte råd att lägga så mycket pengar på ett boende. Då är ditt största behov att hitta en bra och billig lägenhet.

Läs ocksåLuleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt

Vad kommer Hyresgästföreningen i Halmstad att göra rent konkret för att det ska byggas mer?

– Vi håller på att ta fram ett bostadspolitiskt program som vi ska ge till politikerna i Halmstad.

– Vi kommer att bjuda in dem till vår mobila lägenhet och prata om allt från taxor och avgifter, hur mycket de vill bygga till vad de tänker göra om de vinner valet. Vi vill helt enkelt veta hur deras actionplan ser ut. Vi kommer även att finnas med på bomässan och så ska vi skriva en massa debattartiklar för att lyfta opinionen.

Läs ocksåBostadsbristen gör kön till en viktig del av ”fuck off-kapitalet”

Vad har du för råd till någon som söker en bostad?

Ställ dig i bostadskö så fort du bara kan. Helst när du är nyfödd.

Läs också Flytt till fast jobb - ändå får inte Amanda näringslivsförtur Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.