Annons

Bostadsbyggandet och hemlösheten ökar i Malmö

Malmö Byggherrarna i Malmö har fått upp takten för antalet nybyggda bostäder. Samtidigt ökar bostadsbristen i staden med hemlöshet som följd.
Foto: Anders Paulsson
Malmö stad växer så det knakar, men bostäderna räcker inte till.

Under 2016 påbörjades nybyggnation av 3 100 bostäder i Malmö stad, en dubblering jämfört med genomsnittet för de senaste tio åren. Det visar Malmö stads årliga uppföljning och analys av bostadsförsörjningen. Antalet färdigställda bostäder var under samma år 1 700, av dessa stod kommunala MKB som byggherre för en tredjedel. Andelen hyresrätter bland de påbörjade bostadsprojekten var under året 65 procent, även det en ökning jämfört med tidigare år.

Rapporten slår samtidigt fast att det inte är utan orosmoln som Malmö stad ser på framtiden. Under 2016 ökade den folkbokförda befolkningen med omkring 6 000 personer, den näst största ökningen sedan 1961. Under de kommande fem åren beräknas stadens invånare öka med hela 31 000 personer.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Befolkningsökningen ställer stora krav på tillgången till bostäder, inte minst billiga bostäder. En stor andel av Malmös invånare är unga vuxna och personer i ekonomiskt svaga hushåll, grupper för vilka det är svårt att hyra stora delar av de nyproducerade bostäderna vars hyror är höga. Även den ökade hemlösheten, varav en stor andel är flyktingar som nyligen fått uppehållstillstånd, är en knäckfråga för Malmö stad. Behovet av så kallade sociala bostäder uppges vara stort, dels för att mota hemlösheten, dels för att minska skenande kostnader för densamma.

Annons
Läs också Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Barnfamilj på nio personer kastas ut efter sena hyror – Valentine: ”Det här kommer bli jättesvårt” Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.