Annons

Femdubblade hyror för hemlösa i Malmö upprör bostadsforskare

Malmö Martin Grander, bostads- och urbanforskare på Malmö universitet, efterlyser en rejält omtag av hela bostadspolitiken efter Hem & Hyras granskning av Malmö stads lägenhetsaffärer. "Det är ett kapitalt misslyckande för välfärden", säger han.
Martin Grander, bostadsforskare på Malmö universitet.
Foto: Anders Paulsson
Martin Grander, bostads- och urbanforskare på Malmö universitet.

Mellanhänder, lägenhetsföretag, har som affärsidé att hyra ut lägenheter till dyra dygnskostnader till Malmö stad. Hyrorna kan femdubblas och skattebetalarna får stå för kostnaden. Det avslöjas i Hem & Hyras granskning ”Bostad till varje pris” .

– Vi har en situationen i Malmö idag med många som inte klarar av att lösa sitt boende själv. Så är det i många storstäder men det är extra påtagligt i Malmö. Det visar det här med en smärtsam tydlighet, säger Martin Grander, bostads- och urbanforskare på Malmö universitet, när han tar del av vår granskning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Uppgifterna som framkommer i Hem & Hyras artiklar ser han som ett enormt misslyckande. På flera plan.
– Det är väldigt upprörande. Det sätter fingret på hur det ser ut idag. Man känner igen det från andra delar av välfärden. Så länge möjligheten finns kommer det att finnas de som utnyttjar systemet. Det är ett misslyckande att det finns företag som kan agera så här, att det över huvud taget finns en stor grupp som inte kan lösa sitt eget boende och att man tvingas ta till de här lösningarna från samhällets sida, säger Martin Grander.

Annons

Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, har efterlyst en översyn av lagstiftningen och Martin Grander vill se ett rejält omtag av bostadspolitiken.

– Vi står vid ett vägskäl. Det krävs ett omtag av hela bostadspolitiken för att komma tillrätta med det här situationen. Det har varit min linje under lång tid, säger Martin Grander.

Läs ocksåFemdubblade hyror när Malmö stad betalar akutboende till hemlösa

Kunskapen om bostadssituationen för de som är drabbade av den så kallade strukturella hemlösheten är i dag alldeles för låg, anser han. Det handlar om personer som inte har några andra typer av sociala problem men som inte klarar av att ta sig in på bostadsmarknaden för egen maskin. Många är nya i landet, andra har skulder eller saknar de ekonomiska resurserna.

Annons

– Man behöver analysera bostadsmarknaden och hur den ser ut för att kunna hitta en långsiktig lösning, säger Martin Grander.

Fakta: Bostad till varje pris

När Malmö stad löser situationen för hemlösa kan hyran för en trea stiga från förhandlade 7 500 kronor i månaden till 45 000. Skattebetalarna står för notan som i fjor hamnade på 161 miljoner kronor för alla akutboenden på hotell och liknande. För de boende ska det vara tillfälliga lösningar men varar i veckor, månader och till och med år. Det visar vår granskning ”Bostad till varje pris”.

Allt som allt betalade Malmö stad 161 miljoner kronor för alla akutboenden i fjor. Vi har granskat mångmiljonaffärerna. Kommunens största samarbetspartner, APTS förvaltning AB och Living room hotel HB, har de senaste sju åren fakturerat kommunen 155 miljoner för bostäder åt hemlösa.

Företagens affärsidé är att skaffa kontrakt för lägenheter som sedan Malmö stad hyr för upp till femdubbla hyror, jämfört med den förhandlade hyran. Vi har hittat en rad liknande exempel. Det ska vara kortsiktiga lösningar men vi kan visa att de hemlösa blir kvar i år. Vi har träffat Zuhra och Hassan som har bott i en APTS-lägenhet i över ett år.

Läs också Marie Linder: "Djupt omoraliskt att tjäna pengar på hemlösa" 400 dagar i "tillfälligt boende" Efter miljonrullningen - Malmö stad kräver inte tillbaka överhyra Mellanhanden delar hyreshuset i två

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.