HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsministern: Vi är redo för åtgärder på hyresmarknaden

Nyheter Bostadsminister Per Bolund (MP) utesluter inga åtgärder när det gäller hyresgästers utsatthet på grund av coronaviruset. Just nu ligger förslag om hyresreduktion, särskilda bostadsbidrag och en fond för hyresgäster på bordet. “Kommer titta vidare på förslag som har kommit in”.
Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet
"Regeringen följer noga utvecklingen på bostadsmarknaden och vi är redo att komma med åtgärder även på hyresmarknaden", säger bostadsminister Per Bolund (MP) till Hem & Hyra.

De ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset kan drabba många hyresgäster. I värsta fall kan det leda till vräkningar, varnar Hyresgästföreningen. Redan i april skulle det kunna innebära problem att betala hyran för vissa.

Med anledning av det finns det redan nu exempel på hyresvärdar som tillfälligt sänkt hyran för de boende. Att hitta sådana lösningar tror bostadsminister Per Bolund (MP) är bra.

Läs ocksåAnklagades för svartuthyrning - då räddade pandemin Bengts och Evas hyreskontrakt

– Vi befinner oss i en unik situation och jag hoppas att hyresvärdar har förståelse för att det även påverkar hyresgästers privata ekonomi. Om möjlighet till hyresrabatter finns kan det vara en lösning, säger han till Hem & Hyra.

Under måndagen hade bostadsministern ett första möte med de tre organisationerna Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna, vilket Dagens nyheter skrivit om.

– Jag vill börja med att säga att det var ett konstruktivt möte och att hyresmarknadens parter är överens om att vi behöver hjälpas åt för att människor inte ska bli vräkta och förlora sina hem på grund av coronaviruset, säger Per Bolund nu till Hem & Hyra.

Läs ocksåRis och ros till hyresvärdar om coronaansvar

Några av de konkreta förslag som presenterades var ett tillfälligt bostadsbidrag som ska vara lättare att få ta del av och en statlig fond med öronmärkta pengar till den som inte har råd att betala hyran. Bostadsministern vill inte ge några konkreta besked om vilka förslag som kan bli verklighet, men utesluter inga åtgärder.

– Nu har regeringen ett brett fokus och dialog med myndigheter och kommuner för att se vilka extra insatser som kan komma att behövas. En viss oro finns hos människor som är rädda att de inte ska kunna betala hyran när de varslas och från politikens sida kommer vi titta vidare på förslag som har kommit in.

Det finns signaler om att sänka amorteringskravet för att minska kostnaden för bolån, varför finns inga liknande förslag som underlättar för hyresgäster?

Läs ocksåSpottloskan landade rakt i munnen - nu tvingas hyresgästen att flytta

– Hela samhället kommer att påverkas ekonomiskt av den här krisen. Finansinspektionen ansvarar för den makrofinansiella stabiliteten och meddelade förra veckan att inkomstbortfall kopplat till coronaviruset är skäl för att lätta på amorteringskravet. Regeringen följer noga utvecklingen på bostadsmarknaden och vi är redo att komma med åtgärder även på hyresmarknaden.

Corona i Hyressverige
Läs också Pandemin har gjort fyra av tio fattigare – Therese fick säga upp diabetesförsäkring Ett år med pandemin: tapp av medlemmar och stängda lokaler sätter Föreningen på prov

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.