Annons

Boverket står fast vid rapport om vinstdelning

Nyheter Flera kommunala bostadsbolag kritiserar Boverkets rapport om otillåten utdelning. Boverket står dock fast vid sin redovisning.

Hem & Hyra publicerade i förra veckan uppgifter från Boverkets rapport om utdelning från allmännyttiga bostadsbolag. Enligt rapporten har nästan vart femte bolag delat ut mer pengar än tillåtet till sin ägare, det vill säga kommunen.  Bolagen har sammanlagt delat ut 284 miljoner kronor mer än lagen tillåter, enligt Boverket.
Flera bostadsbolag är inte överens med Boverket om hur lagstiftningen ska tolkas. Ett av dem är Framtiden i Göteborg, som är en koncern bestående av fem kommunala bostadsbolag. Ett av huvudsyftena med att ha bolagen i en koncern är att koncernbidrag ska kunna slussas mellan allmännyttor som går med vinst och de som går med förlust.
– Vi anser att vi följt lagstiftningen på ett riktigt sätt och vi ser alla bostadsbolag inom koncernen som ett. Det är olyckligt att Boverket inte hört av sig till oss om de anser att vi gjort fel, säger Carina Grönberg, ekonomi- och finanschef på Förvaltnings AB Framtiden.
 
Hedemorabostäder, som i rapporten, förra året redovisade en förlust på 829 000 kronor hade samtidigt lämnat ett koncernbidrag på 3,7 miljoner kronor. 
– Dotterbolaget som förvaltar kommunens lokaler har gett koncernbidrag till Hedemorabostäder. Så det handlar snarare om att kommunen hjälpt bostadsbolaget, inte tvärtom. Kanske har den mänskliga faktorn gjort att det blivit fel i rapporteringen, säger Hedemorabostäders vd Lars Thoreus.

Ingrid Birgersson, jurist på Boverket, menar att såväl aktieutdelning som koncernbidrag är värdeöverföring till kommunerna. Hon står fast vid att redovisningen är korrekt. 
– Rapporten bygger på de siffror som bolagen lämnat in till länsstyrelserna och som Boverket sedan sammanställt, säger Ingrid Birgersson.   

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Läs också Bandyklubbs höga löner nu hyresgästernas problem Pengar från MKB finansierar Malmös kulturliv 100 allmännyttor delar ut vinst till kommunen Kristianstad kommun försvarar ABK:s utdelning Var femte allmännytta delar ut för stor vinst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.