HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Bristen måste byggas bort”

Göteborg Så här svarar Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna och partilöst kommunalråd i Göteborg, på frågorna från Hem & Hyra och Göteborg Direkt.

Tillbaka till listan över Göteborgs partier

Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna i Göteborg.
Martin Wannholt.

Vad är ditt råd till ett ungt par som vill flytta ihop och sätta bo i Göteborg 2018?

– Mitt enda råd är att söka bostad via Boplats och genom de privata fastighetsägarna. Vi har en generell bostadsbrist som måste byggas bort, alla fina ord räcker inte. Vi måste bygga mer.

Vad vill ditt parti göra för att det ska byggas fler bostäder i Göteborg?

– Facknämnderna och den politiska styrningen över dem måste bli tydligare. Fastighetsnämnden är ett exempel på en facknämnd som är politiskt styrd och mycket väl fungerande. Men ett flertal facknämnder har mycket att bevisa vad gäller leverans, samt inte minst vad gäller arbetsmiljösituationen för medarbetarna. Men också dess attityder till företagare.

Läs ocksåStjärnhusen blev en förebild för hur folkhemmet skulle byggas

Hur ska de nya bostäderna finansieras?

– Kommunen har ett bostadspolitiskt verktyg, den största allmännyttan i Sverige. Vi har byggaktörer som också kan och vill ta ett större ansvar för planeringen och bostadsförsörjningen. Idag får de inte bidra trots att alla resurser behövs. Det finns byggkreditiv tillgängliga, staten och bankerna måste göra dem tillgängliga för förstagångsköpare och hyresrätter.

Är dagens hyror i nyproduktion rimliga?

Läs ocksåGuldskiva för musikalisk bostadskampanj

– Nyproduktion har aldrig i någon tid haft rimliga hyresnivåer. Här måste vi använda det befintliga beståndet på ett bättre sätt än nu. Till exempel genom att skapa flyttkedjor och kvarboende i våra förorter.

Var tredje hyresgäst kan tvingas flytta på grund av hyreshöjningar när miljonprogrammen renoveras. Vad vill ditt parti göra åt detta?

– Vi kan genom allmännyttan styra hur våra hyresgäster kan bli mer delaktiga och lyssnade på. Det måste också ske ett löpande underhåll så att hyreshöjningarna inte blir astronomiska. Här måste Hyresgästföreningen tydligare bevaka hyresgästernas intressen i skötseln av miljonprogrammen. De är också ansvariga för att man blir med en underhållsskuld i miljonprogrammen.

Läs ocksåFler röstade i utsatta områden

Hur ska man bryta boendesegregationen i Göteborg?

– Ombildning av hyresrätter i våra förorter är det enda konkreta sättet som återstår. Vi måste förändra våra förorter från ”transitområden” till områden där nya göteborgare bor kvar och formar sina liv i bland annat ägda bostäder. Blandade upplåtelseformer och bra planering av våra förorter skapar också trygghet, för ung som äldre.

Tillbaka till listan över Göteborgs partier

Fakta: Hem & Hyra granskar inför valet
  • Bostadsbristen känns i magen på många västsvenskar. I ett unikt samarbete granskar Hem & Hyras Göteborgsredaktion den lokala bostadspolitiken tillsammans med tidningen Göteborg Direkt.
  • På webben möter du varje vecka fram till valet en av alla de cirka 225 000 personer som hoppas på en lägenhet via Boplats Göteborg.
  • Under augusti publicerar vi även vår stora, gemensamma valguide. Där kollar du snabbt vad Göteborgs olika partier vill göra åt lägenhetsbristen, dyra nyproduktionshyror, renovräkningar och andra brännande bostadsproblem.
Läs också Så vill politikerna lösa bostadskrisen i Göteborg "Sådan tur att det knappt finns"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.