Annons

Burk-Curts hem rivs

Skellefteå Nu rivs Burk-Curts hus i centrala Skellefteå. På den åtråvärda tomten ska det kommunala bostadsbolaget Skebo bygga 50 hyreslägenheter.
Foto: Anneli Lundmark
, ,

Curt Degerman, Burk-Curt, dog för tre år sedan. Mannen, som ägnat sitt liv åt att samla tomburkar och var en lokal kändis på gatorna i Skellefteå, visade sig vara miljonär. När bouppteckningen gjordes framgick det att Burk-Curt var god för omkring tio miljoner kronor, vilket ledde till en segdragen arvstvist och till att Burk-Curts livsöde blev rikskänt och nedskrivet i en bok.

Burk-Curt ägde en tomt med två fastigheter i centrala Skellefteå, men till att renovera de en gång vackra trähusen eller röja den igenväxta tomten var inte något som Burk-Curt spenderade sina pengar på. Husen fick förfalla, likaså tomterna där buskar och träd liknade rena djungeln de sista åren i Burk-Curts liv.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter hans död köptes tomten av det kommunala bostadsbolaget Skebo. I veckan sattes röjningen och rivningen igång av byggföretaget NCC.

Annons

– Burk-Curt var en lokalkändis som blev rikskänd efter sin död. Om ett par år kan 50 familjer få bo centralt på legendarisk mark. En spännande tanke, säger Kurt Nyström, entreprenadchef på NCC Construction i Skellefteå.

Skebo vill starta byggandet i november. Bygglovet för hyresfastigheten är dock inte klart ännu.

Annons
Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.
Läs också Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde? Skebo satsar på hållbarhet och trygghet för sina hyresgäster Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.