Annons

Bygger hellre hyresrätt än bostadsrätt

Jönköping Peab skulle bygga bostadsrätter på Gräshagen i Jönköping. Men har ändrat sig och satsar på hyresrätter i stället.

Det är Jönköpingsposten som i dag berättar om att planerade bostadsrätter byts ut till hyresrätter. Det handlar om 40 lägenheter som ska byggas på Gräshagen, utöver de 92 hyresrätter som Peab redan byggt i området. Dessa är inflyttningsklara om en månad och samtliga är uthyrda.

– Som marknaden ser ut här har vi en större möjlighet att komma fram med hyresrätter. Bostadsrättsmarknaden är väldigt trög tyvärr, säger Peter Polland, regionchef för Peab, till Jönköpingsposten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Peab inväntar klartecken från tekniska nämnden och planen är att börja bygga de nya hyreshusen i vår, hälften av lägenheterna ska gå till studenter. Men det är inte bara på Gräshagen som hyresrätten gäller. De första tre kvartalen 2012 påbörjades 194 hyresrätter och ingen bostadsrätt i Jönköpings kommun. För bara några år sedan var läget det omvända.

Annons

– Det är positivt att produktion av hyresrätter har kommit igång igen efter några år där vi nästan inte hade någon produktion alls. Det finns en del att ta igen, säger kommunalrådet Ann-Mari Nilsson (C), till Jönköpingsposten.

Att lågkonjunktur och oro i världsekonomin gör att det går trögt för bostasrätter visar sig även i att Riksbyggen lagt projekt på is och att HSB har svårt att sälja sina lägenheter på Västra torget, skriver Jönköpingsposten.

Läs ocksåHögsta höjningen på decennier - hyresgästen Mia: "Jag blir chockad"Mia Rosell, hyresgäst hos Vätterhem, konstaterar att många av hennes grannar redan kämpar med att få ekonomin att gå ihop.

Men även om det byggs fler hyresrätter så har det totala byggandet i Jönköping gått ned och ligger på samma nivå som under krisåren 2008 och 2009.

Annons

– Det är oroande, vi har ont om bostäder. Samtidigt svänger det oerhört snabbt på marknaden. Kommunen kan underlätta genom att vara försiktig med att höja markpriser, ha en bra dialog med aktörerna och tillhandahålla mark, säger Ann-Mari Nilsson, till Jönköpingsposten.

Läs också Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" "Smutstvätt är skräp" – det här händer med dina prylar Kenneth förlorar sitt bibliotek efter flera års kamp: "En rättsskandal" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.