Annons

Byggstart för nya hyreshus i Söderköping

Söderköping Fyra nedslagna spikar. Det startade bostadsbygget Eriksvik i Söderköping. Redan om drygt ett år ska hyresgästerna kunna flytta in - men kön till lägenheterna är redan lång.

Hittills är det en ganska anonym gräsplätt i korsningen vid Industrigatan och Skönbergagatan i Söderköping. Men inom kort blir det här en byggarbetsplats för två nya hyreshus med totalt 24 lägenheter.

— Byggrätten är liten och komplicerad, men resultatet kommer att bli bra. Det blir ljusa och öppna lägenheter där alla får balkong, säger Kjell Ottosson, projektchef på kommunägda hyresvärden Ramunderstaden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Husen i Eriksvik kommer bland annat förses med solceller, sedumtak och vara förberett för elbilsladdning. En lokal arkitektfirma har fått uppdraget att utforma de nya byggnaderna.

— Vi har försökt hitta en gestaltning som passar in i området. Det blir samma branta takvinklar som på omgivande hus, förklarar Staffan Janson, som även ritat de senaste höghusen på Vikingavallen.

Annons

En annan fråga som det lagts fokus på är utnyttjandet av dagsljus.

Läs ocksåHyresgäster tvingas leva med fel efter renovering: "Vi har varit helt gråtfärdiga"Hyresgäst i kök, barack från byggfirma.

— Alla lägenheter får bra dagsljus och ljusinsläpp från minst två håll. Det har vi kunnat få till tack vare en loftgångslösning, säger Staffan Janson.

Bygget startades med ett symboliskt hammarslag där hyresvärden och byggfirman Åhlin & Ekeroth slog ned fyra spikar. Byggtiden är beräknad till cirka tretton månader och närmast väntar pålningsarbetet vilket kommer pågå under cirka två veckor med start vecka 41.

— Vi kommer försöka minimera störningarna, men det går inte helt undvika att det här kommer att synas och höras. Vi kommer till exempel flytta byggtrafiken så att den inte går genom bostadsområdet, säger Mattias Persson, affärsområdeschef på Åhlin & Ekeroth.

Annons
Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

För Ramunderstaden innebär Eriksvik en investering på cirka 50 miljoner kronor. Hyrorna är ännu inte förhandlade med Hyresgästföreningen men bolaget ser ändå en stor efterfrågan på bostäderna.

— Det ser väldigt bra ut. Vi har hittills 90 intresserade som ställt sig i kön och av dessa är det tjugo som är från en annan kommun och som kan tänka sig att flytta hit, säger Caroline Ring, vd för Ramunderstaden.

Läs också Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Nybygget som blev ett fuskbygge En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.