Annons

Byggstöd höjs i 34 kommuner

Nyheter Boverket har beslutat att höja nivån på investeringsstödet för hyresrätter i 34 kommuner. På Kalmarhem välkomnas beskedet. "Det ökar möjligheten att få ihop kalkylen", säger byggchef Lars Olsson.
Foto: arkitekturupproret.se
Kajalen i Kalmar har byggts med investeringsstöd. Den dyraste lägenheten där, en trea på 15:e våningen, har en hyra på 9 500 kronor.

De 34 kommunerna (se lista nedan) har alla haft en hög och stadig befolkningsökning, med mer än fem procent de senaste åren. Därmed kvalar de in för en högre stödnivå, enligt Boverkets beslut.

Det innebär att den som bygger hyresbostäder eller studentbostäder i dessa kommuner kan få ett bidrag på 5 800 kronor per kvadratmeter bostadsarea, en ökning med 1 000 kronor jämfört med tidigare. Höjningen gäller retroaktivt från den 1 januari 2018.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

För exempelvis Kalmarhem, som redan har använt investeringsstödet i tre projekt och har fler ansökningar inne, betyder det mycket.

– Trots att vi har fått stöd har det varit tufft i rådande konjunktur att få ihop kalkylen. Höjer man stödet så blir resan lite lättare för oss. Det ökar möjligheterna att  investera nu när Kalmar växer så mycket, säger Lars Olsson, byggchef på Kalmarhem.

Annons

Villkoret för att få investeringsstöd är att hyrorna hålls under vissa nivåer. Till exempel får en typtrea på 70 kvadratmeter inte kosta mer än 7 900 kronor i månaden.

Läs också11 000 bostäder har fått investeringsstöd

– Utan stöd skulle den säkert behövt kosta 2 000 kronor mer, så bidraget når ju verkligen hela vägen fram till hyresgästen. Och vi kan bygga lägenheter som alla har råd med, vilket är vårt kommunala uppdrag, säger Lars Olsson.

Här är de kommuner som flyttas upp från stödnivå 3 till nivå 2. Allra högst stöd, 7 100 kronor per kvadratmeter, kan man få i Stockholmsregionen.

Annons
Län Kommun
Blekinge län Ronneby
Dalarnas län Avesta
Dalarnas län Borlänge
Dalarnas län Ludvika
Gävleborgs län Sandviken
Hallands län Hylte
Hallands län Laholm
Jämtlands län Åre
Jämtlands län Östersund
Jönköpings län Aneby
Jönköpings län Eksjö
Jönköpings län Habo
Jönköpings län Nässjö
Jönköpings län Sävsjö
Jönköpings län Vaggeryd
Kalmar län Hultsfred
Kalmar län Högsby
Kalmar län Kalmar
Kalmar län Mönsterås
Kronobergs län Alvesta
Kronobergs län Lessebo
Kronobergs län Markaryd
Kronobergs län Älmhult
Skåne län Östra Göinge
Södermanlands län Nyköping
Södermanlands län Oxelösund
Värmlands län Hammarö
Västmanlands län Kungsör
Västmanlands län Köping
Västra Götalands län Skövde
Västra Götalands län Uddevalla
Västra Götalands län Ulricehamn
Västra Götalands län Vänersborg
Örebro län Lekeberg

Källa: Boverket.

Läs också Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.