Annons

Gottsunda inte längre särskilt utsatt område: ”Det glädjer mig”

Uppsala Som barn lekte Hoda Abou el Oula på gårdarna i Gottsunda i Uppsala. Nu är hon centrumchef och vill att folk ska få upp ögonen för allt bra som händer i stadsdelen, som halkat ner från "särskilt utsatt område" till "riskområde" på polisens lista.
Foto: Monika Steczkó
Hoda Abou el Oula är centrumchef i Gottsunda centrum sedan juni 2023, anställd av fastighetsbolaget Hemmaplan.

Gottsunda-Valsätra var länge klassat som särskilt utsatt område av polisen, men flyttade i december i fjol ner ett pinnhål till den näst högsta nivån, riskområde (se faktaruta). Hoda Abou el Oula, som började jobba som centrumchef i somras, säger att det glädjer henne.

– Vi har jobbat mycket förebyggande med polisen och kommunen. Om polisen är här nu är det inte bara för att det har hänt något, utan för att visa upp sig. Vi har något som heter Centrumakademin där vi samarbetar med utbildning och jobbcenter samt Talang­akademin, där vi varje år ger 100 personer jobb eller praktik.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Du har tidigare jobbat 20 år inom vården. Hur kom det sig att du fick det här jobbet?

Annons

– Jag började som ­undersköterska och ­jobbade senast som biträdande avdelningschef på en intensivvårds­avdelning för ­ny­födda. Sedan började jag plugga till sjuk­sköterska, men hoppade av när jag blev erbjuden det här jobbet. Min chef ville ha en person från Gottsunda, som känner ­människorna här och vet vad Gottsunda ­behöver.

Gottsunda centrum.

Vad har du för relation till Gottsunda?

– Jag har mitt hjärta i Gottsunda och det var självklart att jag skulle tillbaka hit. Jag bor nu på Kvarngärdet, men under 27 år ­bodde jag i Gottsunda. Som barn lekte jag på alla gårdar. Jag och grannbarnen byggde kojor i skogen. Det fanns inga mobiltelefoner utan min mamma ropade in mig. En granne var inte bara en granne, utan man brydde sig om andras barn också, man tog ansvar på ett annat sätt.

Vad tycker du om mediebilden av ­Gott­sunda?

– Media skriver mycket negativt, men det ­händer dåliga saker i andra stadsdelar också. Jag har bott här i större delen av mitt vuxna liv och aldrig känt rädsla för att vara här. Det är ett antal personer som väcker uppmärksamhet. Men det som inte alla ser är den ­värme och kärlek som finns här. Den är svår att beskriva i ord, men jag tror att om du ­frågar vem som helst, skulle de säga samma sak.

Annons
Gottsunda kyrka med klockstapeln i förgrunden, båda ljust laxrosa i trä med takpannor. Klockstpeln med en tupp i svart smide, kyrkobyggnaden med ett kors. Gröna träd och mörka moln på himlen, två personer i kortärmat går till vänster ur bilden. Framför kyrkan en skulptur.
I Gottsunda centrum finns bland annat Gottsunda kyrka, en rosa träkyrka som är ritad av arkitekten Carl Nyrén och invigdes 1980.

Vad ser du fram emot nu?

– Gottsunda centrum fyller 50 år och det gör även många fastigheter här. I maj ska vi fira det med en jättefestival. Det blir live­musik, mat från världens alla hörn och ­tipsrunda med frågor om Gottsundas ­historia.

Fakta: Från "särskilt utsatt område" till "riskområde"

I Uppsala har Gottsunda-Valsätra funnits med på polisens lista över särskilt utsatta områden. I en lista som polisen presenterade i december 2023 bedömer polisen att området inte längre är särskilt utsatt utan klassas som ett riskområde.

Särskilt utsatt område enligt polisens definition: Ett geografiskt avgränsat område som kännetecknas av en allmän ovilja att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiskt hot och våld mot vittnen, målsägare och anmälare i området.  Det är svårt eller i princip omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag i området. Många gånger har det skett en normalisering av situationen i området.

Utsatt område enligt polisens definition: Ett geografiskt avgränsat område som kännetecknas av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Det kan handla om våld på offentlig plats eller öppen droghandel och leder till otrygghet för de som bor i området.

Riskområde enligt polisens definition: Ett område som uppfyller alla  kriterier för ett utsatt område men som inte når upp till kriterierna för ett särskilt utsatt område. Läget är dock så allvarligt att det finns en stor risk att området blir särskilt utsatt om inte lämpliga åtgärder sätts in.

Fakta: Hoda Abou el Oula

Gör: Centrumchef för Gottsunda centrum, anställd av företaget Hemmaplan.
Ålder: 37 år.
Bor: I en trea på Kvarngärdet i Uppsala, hos Rikshem.
Familj: Tre barn som är 10, 13 och 16 år.
Gör på fritiden: Dansar, tränar på gym, lagar mat. Umgås med vänner och familj. Lagar gärna arabisk mat och bjuder vänner på.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.