HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Chockbesked: Allt fler hemlösa barn i Malmö

Malmö Kommunen klassar nära två procent av alla barn i staden som hemlösa. Antalet bostadslösa blir allt fler och störst är ökningen bland barnfamiljerna. De flesta som saknar bostad har hamnat i fällan de senaste åren.

3 306 Malmöbor är hemlösa. Av dessa är 1 247 barn. Det innebär att knappt två procent av alla barn i staden saknar en stabil boendesituation. “En fullständig katastrof”, menar Sedat Arif, socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad  och socialtjänst.

På måndagen redovisade Malmö stad sin årliga kartläggning av hemlösheten i kommunen. Det som sticker ut den här gången är att antalet drabbade barn har ökat ordentligt. Sedan förra årets mätning har antalet hemlösa vuxna ökat med 12 procent. När det gäller barn är ökningen den senaste året så stor som 26 procent. Årets barnsiffror är nästan åtta gånger så stora som för tio år sedan.

Läs ocksåMoa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem"Moa Helleberg i Alingsås kan inte riktigt förstå att hon äntligen har en egen lägenhet.

– För oss är det viktigt att lösa hemlöshetsproblematiken som helhet men ännu viktigare att barn och barnfamiljer får lösningar, säger Sedat Arif.

Hade Malmö stad inkluderat till exempel papperslösa, nyanlända som fått tillfälligt boende genom bosättningslagen eller personer som bor i andra hand i kommunens så kallade övergångs- och genomgångslägenheter hade siffrorna varit betydligt högre.

Läs ocksåUlf lägger ut hyreshusets dammråttor på Instagram

Bland de 1 959 vuxna personer som omfattas av rapporten har den absoluta majoriteten, 82 procent, hamnat i hemlöshet de senaste tre åren. Enligt Malmö stads kartläggning är det inte orsaker som psykisk ohälsa eller missbruk som ligger bakom de vuxna människornas hemlöshet. Antalet som klassas som uteliggare är som tidigare endast en handfull i sammanhanget.

De allra flesta som omfattas av kartläggningen behöver inte några sociala insatser utan frånvaron av ett lägenhetskontrakt är problemet i sig. Det samma går igen när det gäller barnfamiljerna. Bostadsbristen beskrivs som det stora problemet.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Ett av de mer svårlösta problemen är hur Malmö stad ska hantera situationen för de större barnfamiljerna som är hemlösa. Det är en stor brist på lägenheter som rymmer många personer. Sedat Arifi menar här att hyresvärdarna skulle kunna underlätta situationen genom att sänka kraven som begränsar hur många personer som max får bo i en lägenhet. MKB exempelvis har hårdare krav, max 2 personer per sovrum, än Boverkets som är två personer per rum. Det var inte det enda önskemålet som riktades mot fastighetsägarna under presskonferensen.

– Vi vill kunna föra en dialog med hyresvärdar om att godkänna försörjningsstöd som inkomst, säger Sedat Arif.

Kommunalt ägda MKB lämnar varje år bostäder till socialtjänsten och kommunens socialt utsatta och under presskonferensen lyftes även privata Trianon som en aktör som gör samma sak. Men önskemålet är att fler ska gå i samma fotspår.

– Jag tror inte att Malmö stad kan lösa problemet ensam. Både fastighetsägare och hyresvärdar måste hjälpa till, säger Sedat Arif.

Fakta: Så många hemlösa i Malmö - år för år
År Vuxna Barn
2018 1959 1347
2017 1752 1047
2016 1740 887
2015 1333 675
2014 1142 465
2013 973 329
2012 997 257
2011 1039 240
2010 900 201
2009 863 161
Fakta: Orsaker till hemlösheten

74% Bristande förankring

8% våld i hemmet

7% obetalda hyror

5% störande beteende

4% våld och hot utom familjen

2% övriga betalningsanmärkningar

Fakta: Detta klassas som hemlöshet i Malmö

Personer som saknar en egen bostad eller en långvarig inneboende- eller andrahandslösning. Bland hemlöshetssiffrorna finns personer med tillfälliga lösningar och människor som lever som uteliggare.

Dessa ingår inte i statistiken: EU-migranter, papperslösa, nyanlända som placerats enligt bosättningslagen, inneboende, trångbodda med längre andrahandskontrakt, boende i kommunens övergångslägenheter.

Läs också Hyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgäster Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.