HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Chockhöga anbud får Öbo att skjuta upp renovering

Örebro 48 lägenheter i bostadsområdet Norrby skulle egentligen genomgå en omfattande renovering med start i höstas. Men med en överhettad byggmarknad låg anbuden 20 procent över de normala. Nu skjuter Öbo renoveringen på framtiden. - Det är en prisspiral vi inte vill delta i, säger Öbo:s vd Ulf Rohlén.

Hyresgästerna i de slitna husen på Norrby får vänta ytterligare på renovering. Tanken var att Öbo skulle påbörja renoveringen av området i höstas, men den överhettade byggmarknaden gjorde priserna för höga att Öbo valde att skjuta upp projektet.

-Vi blev lite förvånade för priserna var rejält mycket högre än vi räknat med. Det var inget enkelt beslut att ta utifrån att vi redan hade hunnit evakuera några hyresgäster. Men det var så pass mycket för dyrt att vi ansåg att vi inte kunde köra på de priserna. Men det är också ett sätt att visa att vi inte accepterar vilka priser som helst, säger Christina Krönert-Lindh som är chef över bygg och teknik på Öbo.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Husen är slitna med läckage från gamla avlopp och vattenledningar och har omorderna kök och badrum i behov av renovering. Öbo fick in fem anbud som prismässigt låg cirka 20 procent över vad Öbo räknat med.

Annons

– Byggkostnaderna har slagit över alla gränser och vi vill inte vara med och leka längre utan måste stoppa renoveringen. Det är inte kul men vad ska vi göra? Vi kan inte sätta hyror efter produktionskostnader på runt 10 000 kronor högre per kvadratmeter än vad vi hade räknat med, säger Ulf Rohlén.

Nu kommer Öbo gå ut med en ny förfrågan som gäller närmare 100 lägenheter – i stället för de 48 som man tänkte renovera. I och med det hoppas man dels att anbuden kommer bli lägre och att renoveringen kan komma igång i höst. Ett år senare än planerat.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

-Hela byggläget i Örebro är överhettat men vi gör en ny förfrågan och hoppas att vi får bättre och mer hanterabara priser den här gången, säger Christina Krönert-Lindh.

Annons

 

Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.