Annons

Chockhöga anbud får Öbo att skjuta upp renovering

Örebro 48 lägenheter i bostadsområdet Norrby skulle egentligen genomgå en omfattande renovering med start i höstas. Men med en överhettad byggmarknad låg anbuden 20 procent över de normala. Nu skjuter Öbo renoveringen på framtiden. - Det är en prisspiral vi inte vill delta i, säger Öbo:s vd Ulf Rohlén.

Hyresgästerna i de slitna husen på Norrby får vänta ytterligare på renovering. Tanken var att Öbo skulle påbörja renoveringen av området i höstas, men den överhettade byggmarknaden gjorde priserna för höga att Öbo valde att skjuta upp projektet.

-Vi blev lite förvånade för priserna var rejält mycket högre än vi räknat med. Det var inget enkelt beslut att ta utifrån att vi redan hade hunnit evakuera några hyresgäster. Men det var så pass mycket för dyrt att vi ansåg att vi inte kunde köra på de priserna. Men det är också ett sätt att visa att vi inte accepterar vilka priser som helst, säger Christina Krönert-Lindh som är chef över bygg och teknik på Öbo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Husen är slitna med läckage från gamla avlopp och vattenledningar och har omorderna kök och badrum i behov av renovering. Öbo fick in fem anbud som prismässigt låg cirka 20 procent över vad Öbo räknat med.

Annons

– Byggkostnaderna har slagit över alla gränser och vi vill inte vara med och leka längre utan måste stoppa renoveringen. Det är inte kul men vad ska vi göra? Vi kan inte sätta hyror efter produktionskostnader på runt 10 000 kronor högre per kvadratmeter än vad vi hade räknat med, säger Ulf Rohlén.

Nu kommer Öbo gå ut med en ny förfrågan som gäller närmare 100 lägenheter – i stället för de 48 som man tänkte renovera. I och med det hoppas man dels att anbuden kommer bli lägre och att renoveringen kan komma igång i höst. Ett år senare än planerat.

Läs ocksåRisk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"Elin Grönlund är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Assberg i Skene.

-Hela byggläget i Örebro är överhettat men vi gör en ny förfrågan och hoppas att vi får bättre och mer hanterabara priser den här gången, säger Christina Krönert-Lindh.

Annons

 

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.