Annons

Dålig koll på farligt radon i västsvenska flerbostadshus

Västra Götaland Om några år ska alla hyreshus klara gränsvärdet för den livsfarliga gasen radon. Men få västsvenska kommuner sätter press på slarviga och släpphänta värdar.

Hem & Hyra har tidigare berättat om familjen Nylander på Halvtumsgatan i västra Göteborg. Blåbetongen i deras hyreshus utsöndrar höga halter av radon, en radioaktiv gas som på sikt kan orsaka cancer. Först efter hot om vite på hundratusentals kronor har värden till slut börjat ta tag i problemet.

Det är kommunerna som ska granska att hyresvärdar och andra fastighetsägare har koll på radon i sina hus. Om bara sju år ska alla bostäder klara gränsvärdet, enligt regeringens miljömål.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Samtidigt är det tidsödande att mäta och sanera radon. Anmärkningsvärt många fastighetsägare saknar också rutiner kring just detta, enligt Socialstyrelsen.

Men få västsvenska kommuner sätter hittills hårt mot hårt. Hem & Hyra har granskat antalet beslut, så kallade förelägganden, som skickats ut till ägare av flerbostadshus de senaste tre åren om att mäta eller åtgärda radon.

Två av tre kommuner i Västra Götalands län, 33 av 49, kan inte presentera ett enda krav. Radonfrågan har inte prioriterats, uppger flera, resurserna räcker inte till. Men det svaret duger inte, menar utredare Marianne Gustafsson på Socialstyrelsen.

Annons
Läs ocksåFörhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd

– De borde titta mer frekvent på det här, kommenterar hon.

Inte heller de halländska kommunerna Varberg och Kungsbacka har beslutat om några förelägganden de senaste åren. I Varberg har man valt att fokusera på kommunens två största hyresvärdar, samt kartlägga ”riskhus” med blåbetong. Tanken är att få med fastighetsägarna genom samarbete.

– Vi tycker att förelägganden på ett sätt är ett misslyckande, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Anders Eriksson.

Läs ocksåRadonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter

Göteborgs stad har valt en annan metod. På tre år har kommunen beslutat om nära 300 förelägganden riktade till ägare av flerbostadshus. Miljöförvaltningen hanterar också flera hundra ärenden som ännu inte kunnat avskrivas efter en större kontroll för hela åtta år sedan.

Erfarenheten visar att frivillighet inte alltid fungerar, menar miljö- och hälsoskyddsinspektör Irene Sjöberg. Därför har kommunen numera bytt strategi.

Annons

– Vi har varit för snälla. Men nu skriver vi ett uppföljbart beslut så fort vi kan, säger Irene Sjöberg.

I Lerum har en granskning av fastighetsägares egenkontroll lett till 16 radonförelägganden, varav tre har kopplats till hot om vite på 10 000 kronor.

Hem & Hyra har kartlagt antalet beslutade radonförelägganden per kommun i Västra Götaland:

Kommun Antal förelägganden 2010–2012
Ale 0
Alingsås 34
Bengtsfors 0
Bollebygd 0
Borås 0
Dals-Ed 2
Essunga 0
Falköping 15
Färgelanda 0
Grästorp 0
Gullspång 1
Göteborg 298
Götene 0
Herrljunga 1
Hjo 1
Härryda 0
Karlsborg 0
Kungälv 0
Lerum 16
Lidköping 0
Lilla Edet 0
Lysekil 0
Mariestad 1
Mark 0
Mellerud 2
Munkedal 0
Mölndal 0
Orust 0
Partille 0
Skara 4
Skövde 27
Sotenäs 0
Stenungsund 0
Strömstad 0
Svenljunga 0
Tanum 0
Tibro 3
Tidaholm 0
Tjörn 0
Tranemo 0
Trollhättan 45
Töreboda 5
Uddevalla 0
Ulricehamn 0
Vara 0
Vårgårda 0
Vänersborg 37
Åmål 0
Öckerö 0

Fakta: Radon

En radioaktiv gas som varken luktar eller syns.
Finns bland annat i byggmaterialet blåbetong som användes fram till slutet av 1970-talet.
Kan på sikt orsaka lungcancer. Får därför vara max 200 becquerel per kubikmeter inomhusluft. Det målet ska samtliga bostäder klara senast år 2020, enligt regeringens miljömål.
En hyresvärd är enligt lag skyldig att mäta radonhalten och sanera vid behov.

Källa: Boverket

Läs också Tusentals i Mellansverige har farlig gas hemma i lägenheten Svårt få ersättning för radon - men Anki visar att det går SVT och Hem & Hyras egna radonmätningar avslöjade höga radonhalter
Länkar Hyresvärdar dåliga på radonkontroller Överläkaren: gränsvärdet för radon borde halveras

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.