HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Därför gav föreningen stöd till S-märkt tidning

Gävleborg Hyresgästföreningen har i sina stadgar inskrivet att den ska vara politiskt neutral. Men få minns diskussionerna när beslutet om att stödja S-märkta Arbetarbladet togs.

Som Hem & Hyra berättat blev Hyresgästföreningens stöd till S-tidningen Arbetarbladet i Gävle 1994 en riktig vinstaffär 18 år senare. Dåvarande Gävleborgsföreningen bidrog till att hjälpa tidningen i en ekonomisk kris genom att skriva ned värdet på de aktier man ägde i tidningen med 250 000 kronor. När mediakoncernen Mittmedia köpte Arbetarbladet 2012 fick region Aros-Gävle 6,75 miljoner kronor för sin aktiepost.

Men varför valde den politiskt neutrala Hyresgästföreningen att tillsammans med lokala fackföreningar att stödja en socialdemokratisk tidning?

Läs ocksåMånga betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningenJulia Lagerman på en grönskande innergård under ett träd. Julia protesterade och slapp flytträkning

Dåvarande ekonomichefen Bertil Mattsson för Hyresgästföreningen i Gävleborg, nu utvecklingschef för IT inom Hyresgästföreningen, svarar snabbt på den frågan:

– Vi har alltid tillhört arbetarrörelsen och tyckte det var självklart att ställa upp och stötta en tidning som var på väg mot konkurs som Arbetarbladet var 1994.

Sinikka Bohlin, före detta socialdemokratisk riksdagsledamot och i dag styrelseordförande i kommunala Gavlegårdarna, var ordförande i Hyresgästföreningen i Gävleborg i mitten av nittiotalet. Hon minns inte diskussionerna runt beslutet att stödja den socialdemokratiska Gävletidningen. 

Läs ocksåHyresgäster reagerar mot chockhöjda hyror i slitna hus

Men den principiella frågan, Hyresgästföreningen ska ju vara politiskt neutral?

– Ja, politisk neutralitet… Det kan man undra vad det är apropå det som föreningen gör i dag, säger Sinikka Bohlin och syftar på nuvarande Gävleföreningens engagemang mot Gavlegårdarnas utförsäljningar av lägenheter och Vänsterpartiets engagemang i samma ärende.

Eftersom Hyresgästföreningen i Gävleborg inte längre är en juridisk person tillföll pengarna hela regionen när de betalades ut 2012. Pengarna ska användas till ”extraordinära projekt” och läggas i en speciell fond. 

Läs ocksåTierpsbyggens hyror klara

Läs mer om miljonvinsten via länk här.

Läs också Fortsatt låga hyreshöjningar 2017 Projekt med kritiserade vinstpengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.