Annons

Därför kunde inte socialtjänsten rädda Annicas liv

Nyheter Socialtjänsten ska vara det yttersta skyddsnätet för kommuninvånare som av olika anledningar inte ­klarar sig själva. Varför kunde den inte hindra Annica från att ta sitt liv?
Foto: Kristina Sahlén/montage
Annica visste inte vart hon skulle ta vägen efter vräkningen. När kronofogden kom hade hon tagit sitt liv.

Hem & Hyra har berättat om Annica, som tog sitt liv strax innan hon skulle bli vräkt. Hon hade i många år haft kontakt med socialtjänsten i Nyköpings kommun, men inte kunnat få den hjälp hon behövde.

Helena Persson är chef för socialtjänstens vuxenenhet i Nyköping. Hon vill inte vara med på en muntlig intervju, men svarar på mejl. Jag ­skickar några av de frågor som Angelica och ­Patrik Johansson har kring sin ­mammas sista tid i livet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Annica förstod att hon inte ­klarade sig själv och ville flytta till ett ­äldreboende. Varför blev det inte så?

”Enligt vad jag minns hade A fått avslag på sin ansökan om äldreboende på grund av att hon inte bedömdes ha så stort omvårdnadsbehov. Hon uppfyllde inte kriterierna för ett så kallat trygghetsboende heller utan bedömdes kunna bo i egen lägenhet med boendestöd eller hemtjänst.”

Med tanke på hur det såg ut i ­hennes lägenhet, var det en riktig bedömning?

Läs ocksåNär vräkningshot slutar med döden: Hem & Hyra granskar Annicas sista dygn

”Jag kan inte säga rakt att det var fel, även om situationen såg ut som den gjorde. Jag har varit med om åtskilliga gånger att vi lyckats genomföra saneringsinsatser som lett till att personen sedan kunnat bo kvar med hemtjänst eller boendestöd.”

När vräkningen var på gång, varför fick inte hennes barn veta?

Annons

”Det är absolut ingenting vi kan göra utan ett samtycke från den enskilde och det fanns inte, förrän mot slutet, i detta fall. Det är vanligt att man absolut inte vill involvera sin anhöriga.

Läs ocksåForskning: Allvarliga brister i sjukvården bidrar till självmord

Fanns det någon plan för var ­Annica skulle bo efter vräkningen?

”Målet var att säkerställa att A fick tak över huvudet, för att sedan kunna ­arbeta vidare mot en mer långsiktig lösning. Det fanns en idé om en tillfällig bostad i kommunens eget hägn men den ­behövde handi­kappanpassas först.”

Varför hittade ni den så sent, bara timmar före vräkning? Hon ­hotades av vräkning i åtta ­månader.

”Socialtjänsten förfogar inte över ­lediga boenden. Det är inte heller social­tjänsten som letar boenden utan det uppdraget har Kommunfastigheter. Vi fick förslag om en lägenhet i ett område som disponeras huvudsakligen av missbruksvården men den visade sig ganska omgående vara olämplig. Jag vet inte om det ens hann diskuteras med A.”

Varför fick Annica inte veta att ni hade bokat hotell?

Annons

”Handläggaren och A hade pratat om boende på hotell så A var medveten att det kunde landa i ett sådant ­alternativ. I efterhand har vi förstått att det ­kanske inte var tillräckligt konkret för att A ­skulle känna sig trygg. Det fanns en ­hotellbokning men det kan vara så (men det vet jag inte säkert) att besked om bokningen inte nådde fram till A.”

I efterhand gjorde kommunen en intern utredning om hur socialtjänstens vuxenenhet hade agerat. Den kom fram till flera brister, bland annat att man inte samverkade med andra kommunala förvaltningar eller med psykiatrin.
Dessutom gjordes saneringsförsöken på sätt som hade begränsade möjligheter att lyckas. Med mer kunskap eller stöd från psyikatrin kunde Annica ha gjorts mer delaktig och chanserna att lyckas hade ökat. I så fall kunde vräkningen ha undvikits, enlig utredningen.

Varför fanns inte den kunskapen?

”Vi har, totalt sett, stor kunskap och erfarenhet av situationer med sanitär olägenhet och har haft lyckade resultat. Men drömmen vore att ha ett uppsökande multiprofessionellt team för människor med stora psykosociala svårigheter. A skulle sannolikt behövt stöd och hjälp från vård och socialtjänst parallellt och det är på den punkten jag tycker att vi tyvärr misslyckas ibland.”

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.