Annons

De gör radio om sitt boende

Göteborg I Högsbo i Göteborg gör några aktiva eldsjälar Pennypodden, en podcast om bostadspolitik. Hem & Hyra tittade in under inspelningen av ett program.
Foto: Magnus Åsblad
Mattias Axelsson och Daniel Carlenfors spelar in ett avsnitt av Pennypodden. Här tillsammans med stadsarkitekt Björn Siesjö (mitten).

Göteborgsvintern är blöt och blåsig utanför fönstret, men i Davy Larssons inspelningsstudio innanför köket i hans lägenhet i Högsbo är det desto varmare. Här spelas Pennypodden, ett egenproducerat radioprogram om bostadspolitik, in.

– Jag vet inte riktigt vem som kom på idén, men vi började i somras och sedan dess har det rullat på, berättar Daniel Carlenfors.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Tillsammans med Mattias Axelsson och Davy Larsson är han aktiv i nätverket Pennygångens Framtid. Nätverket bildades av boende på Pennygången i Högsbo i Göteborg, som ett svar på Stena Fastigheters planerade renoveringar. De motsätter sig de hyreshöjningar på runt 60 procent som det talats om, och driver kravet att alla hyresgäster ska kunna bo kvar.

Nätverket har alltså ett tydligt mål. Men inspelningen av podden handlar mer om att prata bostadspolitik med intressanta gäster och lära sig saker, säger Mattias Axelsson.

Annons

– Vi är inte journalister. Vi har inga krav på oss att alltid höra båda sidor, och har inte som ambition att ställa folk mot väggen. Vi bjuder helt enkelt in folk vi vill prata med, säger han.

Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

Sedan starten i somras har bland annat stadsforskaren Håkan Thörn, Hyresgästföreningens regionchef Anna Lönn Lundbäck och representanter för nätverket Staden vi vill ha och Arkitekter utan gränser funnits med. Temat är bostadsfrågor, i bred bemärkelse.

När Hem & Hyra tittar in är Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö på besök. Han har cyklat upp till Högsbo från kontoret i centrum och är en smula sen.

– Ursäkta så mycket! Det är väl lika bra att köra igång, säger han glatt, slår sig ned på en av stolarna i det lilla rummet och inväntar Mattias Axelssons första fråga.

Annons
Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

LÄS MER:

Alla hittills publicerade avsnitt av Pennypodden kan du lyssna på här.

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Slaget om Pennygången gav eko över Sverige – så gick det sen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.