Annons

De har varnats för radon i mer än sju år

Tumba Minst sju års utredningar – men än är inte husen på Tumba bruk färdigsanerade. Och det lär dröja innan de är det.
Foto: Glenn Lindberg
Radonhus. Hyresgästerna Jan Hämler och Janna Ayres väntar fortfaran de på besked om radonläget i husen.

Den senaste radonexpertens utlåtande, Gunnar Eldh från Radea, har nu diskvalificerat alla tidigare mätningar och rekommenderar att arbetet börjar om från början. Från de underlag som hittills tagits fram går det inte att bedöma nödvända åtgärder på ett relevant sätt, enligt honom.
– Jag har gått igenom alla mätrapporter, upprättade 2012-2015, och konstaterar att de inte utförts enligt strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning, skriver han i en rapport från september 2016.
Janna Ayres och Jan Hämler bor i ett av husen med sina fyra barn och familjen har stött på med frågor till och från genom åren. Till kommunen å ena sidan och fastighetsägaren Statens fastighetsverk å den andra. Resultaten, och/eller svar – har i allt väsentligt uteblivit.
– Vi har tagit upp det med jämna mellanrum men de byter förvaltare. Jag kan inte säga att jag är orolig. Men vet man om det så är det jobbigt. Och nu vet vi om det så då vill vi att de ska göra något åt det, säger Janna Ayres.
Lennart von Quanten, fastighetschef på SFV förklarar dröjsmålet och felmätningarna med att de gjordes av en extern driftentreprenör. Han säger också att byggnaderna är svårare att åtgärda än andra då de har höga krav på utförandet eftersom Tumba bruk är ett statligt byggnadsminne. Planen är nu att husen ska åtgärdas under 2017 med nya kontrollmätningar hösten 2017.
I Botkyrka kommun pågår just nu en kampanj som avser att följa upp hur radonläget ligger för flerbostadshus. Den senaste skedde 2008 vilket inkluderade information om miljömålet 2020.
Erik Bergström, miljöhandläggare på miljöenheten säger att man först om ett år kan säga om kommunen når upp till det målet eller inte.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.