Annons

De hittar hem åt gamla ting

Falköping Passionen för prylar med patina är tydlig i Josef Melanders och Ida Carlgrens retrobutik. Hemma i hyrestvåan i Falköping samlar de fynd som ger en unik stil.
Foto: Johanna Wiman
, , , , ,

Värmen i lägenheten har ingenting med temperatur att göra. Ordet som bäst beskriver känslan poppar upp i samma stund som tamburdörren slår igen. Hemtrevligt.
”Litet, men mysigt” är Ida Carlgrens beskrivning. Hon delar tvårummaren i Falköping med sambon Josef Melander och de lurviga kattbrorsorna Svinto och Memphis. 

Stilen i hemmet har långsamt växt fram. Här samsas teakmöbler, svartvita foton, string-amplar, skivor med musik som den lät förr. Saker med själ, de flesta ett par årtionden äldre än paret.
– Vi tycker att grejerna är häftiga och har inte snöat in på femtiotalet för att vi tror att det var en bättre tid, säger Josef.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Inredningen är till största del resultatet av en gemensam passion för second hand och loppisar. Var för sig har Ida och Josef alltid gillat gamla ting. När de blev ihop tog intresset riktig fart och paret har ägnat otaliga semestrar åt att bila runt och gräva i loppislådor.

Annons

Men Idas favorit i hemmet kommer inte från någon loppis. Det är en rosa pinnsoffa som funnit en självklar plats i sovrummet. Den är en bit av hennes egen historia och har funnits i familjen sedan sextiotalet.
Ida minns hur hon satt på soffan som barn, alltid med benen mellan spjälorna, och tittade på mormor Greta som pysslade i sitt kök. Tillsammans med lillasyster kämpade hon mot mormor om äran i stenhårda partier Fia med knuff.
Ida stryker med handen över det svängda ryggstödet.
– Soffan står för samma trygghet som mormor gjorde, säger hon och ler.

Ida och Josef kan fortfarande inte passera om de ser en loppisskylt på vägen. Men de har lyft sitt intresse från hobby till affärsverksamhet. I dag driver de en retrobutik med allt från trendiga grislampor till loppisfynd på Storgatan i Falköping.
Butikens namn, Mittemellan, syftar både på prissättningen – inte dyrt, inte billigt – och att varorna här befinner sig mittemellan två hem.
Fast varor. Det är nog inte rätt ord i sammanhanget.
– Vi ser prylarna som herrelösa katter och vill gärna ge dem ett nytt hem, säger Ida.

Läs ocksåHär är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”En man på de ena sidan och på de andra en man som går i ett soprum.

Privat har Ida och Josef delvis olika inredningssmak: hon har en förkärlek för gamla kakburkar, han skulle kunna ha hur många apfigurer som helst. Men de är oftast eniga om vad som funkar i affären. Säkra kort är stringhyllor, nätta möbler och gamla leksaker. I våras hann en trampbil från 1963 bara göra en kvick handbromsvändning innan den tog fart ut med en ny vårdnadshavare.

Annons

Butiken har snabbt fått flera trogna stamkunder. Den som vill åt de riktiga pärlorna gör bäst i att leta noga, för ibland står saker lite avsiktligt undanskymda. Det är prylar som Ida och Josef kanske hellre adopterar själva än överlåter till någon annan.
De har en begränsande faktor att ta hänsyn till: lägenhetens blott två rum och kök.
– Tar vi hem något nytt måste något annat bort. Men vi är inga prylmänniskor på det sättet, vi är fästa vid det vi har, säger Ida.

Fakta: 4 andra retrotips

Nostalgeek. Kitsch, rockabilly och nostalgi på Järnvägsgatan 5, Lidköping.
Retroprylar. Möbler, textilier, glas med mera på Kungsporten 1, Trollhättan.
Vintagebutiken. Oanvända kläder från 1950 till -80-talen. Lördagsöppet på Torggatan 2, Vara.
Eds Nostalgi. Har särskild avdelning för vintageprylar. Hindalebyn, Dals-Ed.

Läs också Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig” Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.